Фирми от Индия – с интерес за сътрудничество в производството
на вино и преработката на селскостопанска продукция

България и Индия имат възможност да развият икономическите си отношения в посока на обмен на технологии , трансфер на ноу-хау и създаване на смесени предприятия.

Това каза заместник-председателят на БТПП Цветан Симеонов на презентацията на индийската икономика и възможностите за търговско – икономическо сътрудничество между България и Индия.

В поддържания от БТПП търговски регистър присъстват 40 изцяло индийски компании, 20 смесени фирми и 5 търговски представителства.

През 2006 година двустранният стокообмен е бил за над 75 милиона долара.

Индийски компании се интересуват от възможностите за сътрудничество с България в производството на алкохолни напитки и по-специално на вино.


Интерес има към сътрудничество в преработката на селскостопанска продукция, отбеляза посланикът на Индия Лал Милър Динглиана. Той допълни, че средната класа в Индия, която е сред основните потребители на вино, възлиза на близо 300 милиона души. В Индия през 2006 година са били внесени 3.2 милиона бутилки вино от Франция, Италия и ЮАР.Според индийския дипломат няма причина , поради която българското вино да не се внася в Индия.

 

Посланик Динглиана информира, че в Индия вече е отпаднало лицензирането на предприятия, преработващи селскостопанска продукция и това дава възможност за 100 процентно чуждестранно участие. Индия е вторият по големина в света производител на плодове и зеленчуци, посочи дипломатът. Пазарът на хранителна индустрия в Индия възлиза на близо 80 милиарда долара годишно.

Икономиката на Индия е сред най-бурно развиващите се в световен мащаб. По прогнозни данни БВП за 2007 година на Индия се очаква да достигне 1 трилион долара. Износът на индийски стоки през 2006 . възлиза на 100 милиарда долара, а вносът - е на стойност 140 милиарда долара. Индия е световен център за полиране на диаманти и скъпоценни камъни.

Произведените там ювелирни изделия представляват 20 процента от световното потребление на златна бижутерия.

 

Back   HOME

9 март 2007 г.