Връчиха наградите ЗЛАТНА МАРТЕНИЦА за 2006 година

За тринайсета поредна година Съюз „Произведено в България” обяви носителите на годишните си награди „Златна мартеница” за 2006 г.

Отличията - златно-сребърна мартеница, изработена от Монетния двор, кристален плакет и грамота , бяха присъдени на фирми за значителни постижения. бяха връчени на тържествена церемония на 26 февруари 2007 г. от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

В категория „Български производител” годишната награда на Съюз „Произведено в България” бе връчена на фирма „Спарки Елтос” АД – Ловеч. Предприятието е приватизирано през 1996 г. и към момента изработва 800 хиляди електроинструменти годишно, които реализира в над 40 страни в цял свят. Продажбите за 2006 г. възлизат на повече от 29 млн. евро.Заводът е най-големият работодател в областта като само през 2006 г. разкрива 200 нови работни места и към днешна дата персоналът е над 1400 работници.През 2006 г. фирмата се сертифицира по системата OHSAS 18001:1999, отговарящ на изискванията на съблюдаване на система за управление на здравето и безопасността при работа.
В категория „Икономическо коопериране” призът бе присъден на „Шишеджам/ Тракия глас България „ЕАД за осъществяването на инвестиционен проект – изграждане на стъкларски комплекс в гр. Търговище. Турската компания направи инвестиция в размер на 220 милиона долара, която доведе до развитие на стъкларския сектор в България , разшири икономическото и социалното сътрудничество между Турция и България и разкри над 1000 работни места.

„Банка ДСК” получи наградата в категория „Финансова институция” за провеждана благоприятна кредитна политика спрямо българските производители .Най-големият трезор в България разполага с акционерен капитал от 94 млн.лв. и е с най-голяма клонова мрежа в страната. Банка ДСК има рейтинг D за финансова стабилност от рейтинговата агенция „Муудис Инвестор Сървисиз”.

Златна мартеница за журналистика получи репортерът от БНТ Валентина Крушкина за серия репортажи на икономическа тематика.

   

 

Back   HOME

26 февруари 2007 г.