Мощни турски фирми имат интереси към България за участие в изграждането на регионални инфраструктурни проекти

Интересът на мощните турски фирми към България се засилва след приемането на страната в ЕС. Това каза председателят на Турско-българската търговско-индустриална камара Сердар Еруслан на среща с председателя на БТПП Божидар Божинов. Той уточни, че става дума за големи турски компании, имащи опит в работата с европейски партньори. Доказателство за това е интересът за участието им в регионални инфраструктурни проекти като магистрала „Люлин”, посочи Сердер Еруслан.

Г-н Еруслан посети Палатата заедно с Четин Ялмаз, търговски съветник към посолството на Турция в София.

Председателят на Турско-българската търговско-индустриална камара информира, че започва реновирането на ГКПП Капъкуле. Предстои унификация и на митническите документи и стандарти.

По думите на г-н Божинов палатите трябва двустранно да помагат на фирмите, тъй като ЕС има строги изисквания, които трябва да се спазват.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че трябва да се премахнат всички нередности по границите , свързани с търговията. Председателят на БТПП изтъкна ролята на БУЛПРО и ТУРКПРО за улесняване на търговията между България и Турция.

Трябва да мислим за Балканите като цяло, те са зелена зона за инвестиции, отбеляза председателят на БТПП.Той допълни, че съществуват много възможности за коопериране в изграждането на така необходимите инфраструктурни проекти – магистрали, тунели, пристанища, летища. Г-н Божинов изтъкна важността от изграждането на Коридор 4, осигуряващ по-кратък път на търговските потоци между Азия и Европа.

В рамките на срещата бяха отчетени положителните резултати от проведения на 25 януари 2007 г. българо-турски бизнес форум, на който БТПП бе съорганизатор.


   

 

Back   HOME

23 февруари 2007 г.