Трета фаза на Съвместен проект АВС – DIHK

В периода 12-14 февруари БТПП бе домакин за 3-ти път на годишната среща на координаторите по съвместен проект АВС – DIHK /между Асоциация на Балканските палати и Асоциацията на германските търговски палати/. На срещата бе обявено началото на третата фаза на проекта, който започна през 2000 г.

На откриването на срещата заместник-председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че усилията на партньорските палати по проекта АВС – DIHK са насочени към подпомагане на бизнеса и адаптирането му за осъществяване на контакти с близките партньори от ЕС, като тази помощ има реални измерения и е свързана и със скорошното присъединяване на България и Румъния към Евросъюза.

Ръководителят на Проекта и представител на Съюза на германските търговски палати – г-н Едуард Шварц разясни че третата фаза на Проекта е финална и ще бъде с продължителност 3 години – до 31.01.2010 г. В проекта продължават да участват 10 търговски палати от Балканския регион заедно с Кипър. Целта на третата фаза е стабилизиране на Асоциацията на Балканските палати /АВС/ и превръщането й в търговска асоциация, представляваща регионалната балканска икономика. За нейното осъществяване националните координатори от търговските палати на Албания, България, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора планираха провеждането на общо 27 дейности през 2007 г. По-важните от тях включват: организиране на трети семинар на тема “Митническа система и преференции на ЕС” през месец март в София, съвместно участие с общ щанд на изложението Булмедика – Булдентал през май в София; бизнес среща на балкански фирми от текстилната, кожарската и обувната промишленост през есента в Сараево; икономически форум на тема Свободна търговия на Балканите през октомври в Будва и др.

АВС ще насочи усилията си през финалната фаза и към обогатяване на сайта на асоциацията: www.abcinfos.com.

     

 

Back   HOME

14 февруари 2007 г