Реализирането на ключови инфраструктурни проекти между България и Гърция са от голямо значение за разширена Европа

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов откри българо-гръцки икономически форум, организиран в рамките на държавното посещение у нас на президента на Гърция Каролос Папуляс и придружаващата го бизнес делегация. В словото си той посочи, че у крепването и разширяването на местното и трансграничното сътрудничество, както и реализирането на ключови инфраструктурни проекти между България и Гърция са от голямо значение за настъпилите политико-икономически промени в разширена Европа.

Във форума участват представители на 23 крупни гръцки фирми, придружаващи гръцкия президент по време на визитата му, както и представители на гръцки компании, работещи в България. Гръцките фирми са от секторите инфраструктура, енергетика и финанси. Техните интереси са насочени към основни отрасли в икономиката на България - енергетика и петрол, възобновяеми източници на енергия, телекомуникации, недвижими имоти, строителство, инфраструктура.

Участниците във форума бяха приветствани от президентите на България и Гърция – Георги Първанов и Каролос Папуляс.

От началото на прехода Гърция винаги е била водещ партньор на България по отношение на стокообмена и инвестициите, отбеляза президентът Георги Първанов. По думите му Гърция, България и Румъния биха могли да бъдат сериозен застъпник на общобалканските интереси в Европейския съюз, когато става дума за инвестиции в телекомуникациите, банковия сектор, туризма, гръцките инвестиции са сред примерите за успешни инвестиции в България. Като значими проекти, които стоят на дневен ред, президентът посочи отварянето на новите контролно-пропускателни пунктове и реализацията на проекта “Бургас – Александруполис”. Като член на ЕС България ще очаква от Гърция да отпаднат ограниченията за регистрирането на български фирми на гръцка територия, уточни българският държавен глава.

Гръцкият президент Каролос Папуляс посочи, че България е четвърта по важност страна за гръцките инвеститори. Той допълни, че проектът “Бургас – Александруполис” ще донесе икономически и политически ползи и страните, участващи в проекта.

В рамките на първия панел на форума министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров съобщи, че 2006 година е била една от най-успешните за страната ни в икономическо отношение за целия преход. Гърция заема пето място във външнотърговския ни стокообмен с увеличение от 19,1 %, след Германия, Италия, Русия, Турция. Търговският стокообмен за единайсетте месеца на 2006 г. е 2, 230 567 млрд. щатски долара.

В търговския регистър, поддържан от БТПП , са регистрирани общо 1200 дружества с гръцки капитали. От тях 615 са със 100 % гръцко участие, 537 са смесените и 48 са търговските представителства.
     

 

Back   HOME

13 февруари 2007 г