Среща на Евроклуба при БТПП , посветено
на Шведското председателство на ЕС

На 15 юли 2009г. се проведе среща на Евроклуба при БТПП във връзка с поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от Кралство Швеция от 1 юли 2009г .

Н.Пр. г-н Пол Бейер, посланик на Кралство Швеция у нас запозна присъстващите с основн r те приоритети в програмата на Шведското председателство в областите икономика и осигуряване на повече работни места, както и мерките , инициирани от шведското правителство за предоляване на последиците от глобалните климатични промени.

Господин Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк, фокусира вниманието на членовете на Евроклуба върху последиците от межднародната икономическа криза върху българската икономика и ролята на банковия сектор в условията на рецесия..

Господин Казини подчерта, че очакванията са българската икономика да се възстановява по-бавно в сравнение с останалите икономики от Централна и Източна Европа предвид засилената макроикономическа уязвимост и ограничените възможности за фискална и монетарна политика в условията на фиксиран валутен борд. Той подчерта, че са необходими широкомащабни промени в системата за стимули на икономиката за подобряване на конкурентноспособността, придружени с решителни мерки за преодоляване на корупцията, оптимизация на публичните разходи, намаляване на нивото на социалните осигуровки и подобряване използването на еврофондовете.

Господин Иван Стоименов, член на Съвета на директорите на Българо-шведската търговска камара, информира присъстващите за насоките в дейността на камарата през 2009г.

Господин Бранимир Ботев, председател на Надзорния съвет на Винарска изба „Розова долина” - Карлово запозна участниците в срещата с продуктовата гама на винарската изба.

На срещата присъстваха посланици, икономически съветници и търговски представители на страните-членки, страните-кандидатки и на асоциираните страни на ЕС, представители на държавната и общинска администрация, браншови организации, членове на Управителния съвет на БТПП, предприемачи и журналисти.

Повече от 5 0 представители на корпоративни клиенти на УниКредит Булбанк също взеха участие в срещата на Евроклуба .



 

Back

15 юли 2009 г.