ГЛАВА 23
ОСТАТЪЦИ И ОТПАДЪЦИ ОТ ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ;
ПРИГОТВЕНИ ХРАНИ ЗА ЖИВОТНИ
1. В позиция № 2309 са включени продуктите от видовете, използвани за храна на животни, неупоменати, нито включени другаде, получени чрез обработка на растителни или животински материали и които поради този факт са загубили характерните особености на първичния материал, различни от растителните отпадъци, остатъци и субпродукти, произлизащи от тази обработка.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАБЕЛЕЖКИ.
1. Тарифни №№ 2303 10 11 0 и 2303 10 19 0 включват само остатъци от производството на скорбяла от царевица и не включват смеси от такива остатъци с продукти, извлечени от други растения или продукти от царевица, които не са получени при производството на скорбяла чрез мокра преработка.
Тегловното съдържание на скорбяла в сухия продукт не трябва да превишава 28 %, по метода, посочен в Анекс I (1) на Директива 72/199/СЕЕ на Комисията и тегловното съдържание на мазнини в сухия продукт не трябва да превишава 4,5 % по метод А, посочен в Анекс I на Директива 84/4/СЕЕ на Комисията.
2. Тарифен № 2306 70 00 0 включва само остатъци, получени при извличането на масло от царевични зародиши и съдържащи посочените съставки в определените по-долу количества, изчислени тегловно спрямо сухия продукт:
а) продукти с маслено съдържание по-малко от 3 %:
- съдържание на нишесте: по-малко от 45 %
- съдържание на протеини (съдържание на азот х 6,25): не по-малко от 11,5 %;
б) продукти с маслено съдържание, превишаващо 3 %, но не повече от 8 %:
- съдържание на нишесте: по-малко от 45%,
- съдържание на протеини (съдържание на азот х 6,25): не по-малко от 13 %.
Освен това тези остатъци не трябва да съдържат съставки, които не са получени от царевични зърна.
За определяне на тегловното съдържание на нишесте и на протеини, трябва да се прилагат методите, включени в Директива 72/199/СЕЕ на Комисията, Анекс I (1) и (2).
За определяне тегловното съдържание на мазнини, както и на влажност, трябва да се прилагат методите, включени в Директива 71/393/СЕЕ на Комисията: Анекс: съответно раздел 4 (метод А) и раздел 1.
Изключват се продукти, съдържащи натрошени царевични зърна, които са били добавени след обработката и от които не е извлечено масло чрез екстракционен процес.
3. За целите на тарифни №№ 2307 00 11 0, 2307 00 19 0, 2308 00 11 0 и 2308 00 19 0, за посочените по-долу изрази се прилагат следните значения:
- "действително алкохолно съдържание по маса”: килограмите чист алкохол, съдържащи се в 100 кg от продукта,
- "скрито алкохолно съдържание по маса”: килограмите чист алкохол, които могат да се получат чрез пълна ферментация на захарите, съдържащи се в 100 кg от продукта,
- "общо алкохолно съдържание по маса": сумата от действителното и скритото алкохолно съдържание по маса,
- " % mas": означение за алкохолно съдържание по маса.
4. По смисъла на тарифни №№ 2309 10 11 0 до 2309 10 70 0 и 2309 90 31 0 до 2309 90 70 0, изразът "млечни продукти" се отнася за продуктите от позиции №№ 0401, 0402, 0404, 0405, 0406 и от тарифни №№ 0403 10 11 0 до 0403 10 39 0, 0403 90 11 0 до 0403 90 69 0, 1702 11 00 0, 1702 19 00 0 и 2106 90 51 0.
5. Тарифен № 2309 90 20 0 включва само остатъците от производството на нишесте от царевица, с изключение на смесите от остатъци от производството на нишесте от царевица с продукти, извлечени от други растения или извлечени от царевица по метод, различен от този, който обикновено се използва за производството на нишесте чрез мокра преработка, включващ:
- остатъците от пресяването на царевицата, използвани по метода на мокра преработка в тегловно съотношение, непревишаващо 15 %
и/или
- водните остатъци, получени от накисването на царевицата при мокра преработка, използвани за производството на алкохол или на други продукти, производни на нишестето.
Тези продукти могат да съдържат и остатъци, получени при извличане на маслото от царевичните зародиши по метода на мократа преработка.
Тегловното съдържание на нишесте в сухия продукт не трябва да превишава 28 % по метода, посочен в Анекс I (1) на Директива 72/199/СЕЕ на Комисията, тегловното съдържание на мазнини в сухия продукт не трябва да превишава 4,5 % метод А, посочен в Анекс I на Директива 84/4/СЕЕ на Комисията. и съдържанието на протеини в сухия продукт не трябва да превишава 40 % по метода, посочен в Анекс I (2) на Директива 72/199/СЕЕ на Комисията.
6. По смисъла на подпозиция 2309 10, изразът “пригодени за продажба на дребно” се отнася за готови храни, представени под формата на:
- твърди гранули, кубчета, топчета, пелети или други форми
или
- смес от месо, карантии и други съставки, представени в херметически кутии.
Код по КН |
Описание на стоката |
Конвен-ционални мита |
Автономни мита |
Доп. мерна единица |
||
2301 |
Брашна, прахове и агломерати под формата на гранули, от меса, карантии, риби или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни, негодни за консумация от човека; пръжки: |
|
|
|
|
|
2301 10 00 0 |
- Брашна, прахове и агломерати под формата на гранули от меса или карантии; пръжки |
10 |
10 |
|
|
|
2301 20 00 0 |
- Брашна, прахове и агломерати под формата на гранули от риби или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни |
35 |
0 |
|
|
|
2302 |
Трици и други видове отпадъци, дори агломерирани под формата на гранули, получени при пресяване, смилане или друг вид обработка на житни или бобови растения: |
|
|
|
|
|
2302 10 |
- От царевица: |
|
|
|
|
|
2302 10 10 0 |
- - С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 35 % |
40 |
25 |
|
|
|
2302 10 90 0 |
- - Други |
40 |
25 |
|
|
|
2302 20 |
- От ориз: |
|
|
|
|
|
2302 20 10 0 |
- - С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 35 % |
25 |
25 |
|
|
|
2302 20 90 0 |
- - Други |
25 |
25 |
|
|
|
2302 30 |
- От пшеница: |
|
|
|
|
|
2302 30 10 0 |
- - С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 28 %, като пропорцията на продукта, преминаващ през сито с широчина на отворите 0,2 mm, не превишава 10 % тегловно, или, в обратен случай, продуктът, преминал през ситото е с тегловно съдържание на пепел, изчислено в сухо вещество, 1,5 % или повече |
40 |
25 |
|
|
|
2302 30 90 0 |
- - Други |
40 |
25 |
|
|
|
2302 40 |
- От други житни растения: |
|
|
|
|
|
2302 40 10 0 |
- - С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 28 %, като пропорцията на продукта, преминаващ през сито с широчина на отворите 0,2 mm, не превишава 10 % тегловно, или, в обратен случай, продуктът, преминал през ситото е с тегловно съдържание на пепел, изчислено в сухо вещество, 1,5 % или повече |
40 |
25 |
|
|
|
2302 40 90 0 |
- - Други |
40 |
25 |
|
|
|
2302 50 00 0 |
- От бобови растения |
40 |
25 |
|
|
|
2303 |
Остатъци от производството на нишесте или скорбяла и подобни остатъци, резенки от цвекло, остатъци от захарна тръстика и други отпадъци от производството на захар, отпадъци и остатъци от пивоварни или от спиртоварни, дори агломерирани под формата на гранули: |
|
|
|
|
|
2303 10 |
- Остатъци от производството на нишесте или скорбяла и подобни остатъци: |
|
|
|
|
|
|
- - Остатъци от производството на скорбяла от царевица (с изключение на водните концентрати от накисването), с тегловно съдържание на протеини, изчислено в сухо вещество: |
|
|
|
|
|
2303 10 11 0 |
- - - По-голямо от 40% |
40 |
10 |
|
|
|
2303 10 19 0 |
- - - По-малко или равно на 40% |
40 |
10 |
|
|
|
2303 10 90 0 |
- - Други |
40 |
10 |
|
|
|
2303 20 |
- Резенки от цвекло, остатъци от захарна тръстика и други отпадъци от производството на захар: |
|
|
|
|
|
2303 20 10 0 |
- - Резенки от цвекло |
40 |
25 |
|
|
|
2303 20 90 0 |
- - Други |
40 |
25 |
|
|
|
2303 30 00 0 |
- Остатъци и отпадъци от пивоварни или от спиртоварни |
40 |
25 |
|
|
|
2304 00 00 0 |
Кюспета и други твърди остатъци, дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на соевото масло. |
15 |
0 |
|
|
|
2305 00 00 0 |
Кюспета и други твърди остатъци, дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на фъстъченото масло. |
40 |
15 |
|
|
|
2306 |
Кюспета и други твърди остатъци, дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на растителни мазнини или масла, различни от тези в №№ 2304 или 2305: |
|
|
|
|
|
2306 10 00 0 |
- От памук |
5 |
5 |
|
|
|
2306 20 00 0 |
- От лен |
40 |
10 |
|
|
|
2306 30 00 0 |
- От слънчоглед |
40 |
10 |
|
|
|
|
- От репица или от рапица: |
|
|
|
|
|
2306 41 00 0 |
- - От семена от репица или рапица с ниско съдържание на ерукова киселина |
15 |
10 |
|
|
|
2306 49 00 0 |
- - Други |
15 |
10 |
|
|
|
2306 50 00 0 |
- От кокосови орехи или от копра |
40 |
10 |
|
|
|
2306 60 00 0 |
- От палмистови орехи или ядки |
40 |
10 |
|
|
|
2306 70 00 0 |
- От царевични зародиши |
40 |
10 |
|
|
|
2306 90 |
- Други: |
|
|
|
|
|
|
- - Кюспета и други твърди остатъци, получени при извличането на маслиново масло: |
|
|
|
|
|
2306 90 11 0 |
- - - С тегловно съдържание на маслиново масло, по-малко или равно на 3% |
40 |
10 |
|
|
|
2306 90 19 0 |
- - - С тегловно съдържание на маслиново масло, по-голямо от 3% |
40 |
10 |
|
|
|
2306 90 90 0 |
- - Други |
40 |
10 |
|
|
|
2307 00 |
Винени утайки; суров винен камък (тригия): |
|
|
|
|
|
|
- Винени утайки: |
|
|
|
|
|
2307 00 11 0 |
- - С общо алкохолно съдържание по маса, по-малко или равно на 7,9 % mas и с тегловно съдържание на сухо вещество, равно или по-голямо от 25% |
40 |
40 |
|
|
|
2307 00 19 0 |
- - Други |
40 |
40 |
|
|
|
2307 00 90 0 |
- Суров винен камък (тригия) |
40 |
40 |
|
|
|
2308 00 |
Растителни материали и отпадъци, растителни остатъци и субпродукти, дори агломерирани под формата на гранули от видовете, използвани за храна на животни, неупоменати, нито включени другаде: |
|
|
|
|
|
|
- Джибри от грозде: |
|
|
|
|
|
2308 00 11 0 |
- - С общо алкохолно съдържание по маса, по-малко или равно на 4,3 % mas и с тегловно съдържание на сухо вещество, равно или по-голямо от 40% |
40 |
40 |
|
|
|
2308 00 19 0 |
- - Други |
40 |
40 |
|
|
|
2308 00 40 0 |
- Дъбови желъди и индийски кестени; джибри от плодове, различни от грозде |
40 |
15 |
|
|
|
2308 00 90 0 |
- Други |
40 |
40 |
|
|
|
2309 |
Препарати от видовете, използвани за храна на животни: |
|
|
|
|
|
2309 10 |
- Храни за кучета и котки, пригодени за продажба на дребно: |
|
|
|
|
|
|
- - Съдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин от №№ 1702 30 51 0 до 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 и 2106 90 55 0 или млечни продукти: |
|
|
|
|
|
|
- - - Съдържащи скорбяла или нишесте , или глюкоза или малтодекстрин, или сироп от глюкоза или сироп от малтодекстрин: |
|
|
|
|
|
|
- - - - Несъдържащи скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно 10% или по-малко скорбяла или нишесте: |
|
|
|
|
|
2309 10 11 0 |
- - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 13 0 |
- - - - - Съдържащи тегловно 10% или повече, но по-малко от 50% млечни продукти |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 15 0 |
- - - - - Съдържащи тегловно 50% или повече, но по-малко от 75% млечни продукти |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 19 0 |
- - - - - Съдържащи тегловно 75% или повече млечни продукти |
20 |
20 |
|
|
|
|
- - - - С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте по-голямо от 10% и по-малко или равно на 30%: |
|
|
|
|
|
2309 10 31 0 |
- - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 33 0 |
- - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50% |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 39 0 |
- - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече |
20 |
20 |
|
|
|
|
- - - - С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте повече от 30%: |
|
|
|
|
|
2309 10 51 0 |
- - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 53 0 |
- - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50% |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 59 0 |
- - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 70 0 |
- - - Несъдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин и съдържащи млечни продукти |
20 |
20 |
|
|
|
2309 10 90 0 |
- - Други |
20 |
20 |
|
|
|
2309 90 |
- Други: |
|
|
|
|
|
2309 90 10 0 |
- - Продукти от риби или морски бозайници, наречени “разтворими” |
75 |
10 |
|
|
|
2309 90 20 0 |
- - Продукти, посочени в Допълнителна забележка 5 към настоящата глава |
75 |
10 |
|
|
|
|
- - Други, включително премиксите: |
|
|
|
|
|
|
- - - Съдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин от №№ 1702 30 51 0 до 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 и 2106 90 55 0 или млечни продукти: |
|
|
|
|
|
|
- - - - Съдържащи скорбяла или нишесте , или глюкоза или малтодекстрин, или сироп от глюкоза или сироп от малтодекстрин: |
|
|
|
|
|
|
- - - - - Несъдържащи скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно 10% или по-малко скорбяла или нишесте: |
|
|
|
|
|
2309 90 31 0 |
- - - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 33 0 |
- - - - - - Съдържащи тегловно 10% или повече, но по-малко от 50% млечни продукти |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 35 0 |
- - - - - - Съдържащи тегловно 50% или повече, но по-малко от 75% млечни продукти |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 39 0 |
- - - - - - Съдържащи тегловно 75% или повече млечни продукти |
75 |
64 |
|
|
|
|
- - - - - С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, по-голямо от 10% и по-малко или равно на 30%: |
|
|
|
|
|
2309 90 41 0 |
- - - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 43 0 |
- - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50% |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 49 0 |
- - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече |
75 |
64 |
|
|
|
|
- - - - - С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, превишаващо 30%: |
|
|
|
|
|
2309 90 51 0 |
- - - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 53 0 |
- - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50% |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 59 0 |
- - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече |
75 |
64 |
|
|
|
2309 90 70 0 |
- - - - Несъдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин и съдържащи млечни продукти |
75 |
64 |
|
|
|
|
- - - Други: |
|
|
|
|
|
2309 90 91 0 |
- - - - Резенки от цвекло с прибавка на меласа |
75 |
12 |
|
|
|
|
- - - - Други: |
|
|
|
|
|
2309 90 95 0 |
- - - - - С тегловно съдържание на холин хлорид 49% или повече, върху органичен или неорганичен носител |
75 |
10 |
|
kgC5 H14 ClNO |
|
2309 90 99 0 |
- - - - - Други |
75 |
10 |
|
|
|