ГЛАВА 23

 

ОСТАТЪЦИ И ОТПАДЪЦИ ОТ ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ;

ПРИГОТВЕНИ ХРАНИ ЗА ЖИВОТНИ

 

ЗАБЕЛЕЖКА.

 

1.         В позиция № 2309 са  включени продуктите от видовете, използвани  за храна  на животни, неупоменати, нито включени  другаде, получени чрез обработка на растителни или животински материали и които поради този факт са загубили характерните особености на първичния материал, различни от растителните отпадъци, остатъци и субпродукти, произлизащи от тази обработка.

 

Забележка към подпозициите.

 

1.         За прилагането на подпозиция № 2306 41 изразът “семена от репица или рапица със ниско съдържание на ерукова киселина” се отнася до семената, дефинирани в Забележка 1 към подпозициите  на Глава 12.

 

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАБЕЛЕЖКИ.

 

1.         Тарифни  №№ 2303 10 11 0 и  2303 10 19 0  включват само остатъци от производството на скорбяла от царевица и не включват смеси от такива остатъци с продукти, извлечени от други растения или продукти от царевица, които не са получени при производството на скорбяла чрез мокра преработка.

Тегловното съдържание на скорбяла в сухия продукт не трябва да превишава 28 %, по метода, посочен в Анекс I (1) на Директива 72/199/СЕЕ на Комисията  и тегловното съдържание на мазнини в сухия продукт не трябва  да превишава 4,5 % по метод А, посочен в Анекс I на Директива 84/4/СЕЕ на Комисията.

 

2.         Тарифен № 2306 70 00 0 включва само остатъци, получени при извличането на масло от царевични зародиши и съдържащи посочените съставки в определените по-долу количества, изчислени тегловно спрямо сухия продукт:

а)         продукти с маслено съдържание по-малко от 3 %:

-          съдържание на нишесте: по-малко от 45 %

-           съдържание на протеини (съдържание на азот х 6,25): не по-малко от 11,5 %;

б)         продукти с маслено съдържание, превишаващо 3 %, но не  повече от 8 %:

-          съдържание на нишесте: по-малко от 45%,

-           съдържание на протеини  (съдържание на азот х 6,25): не по-малко от 13 %.      

Освен това тези остатъци не трябва да съдържат съставки, които не са получени от царевични зърна.

За определяне на тегловното съдържание на нишесте и на протеини, трябва да се прилагат методите, включени в Директива 72/199/СЕЕ на Комисията, Анекс I (1) и (2).

За определяне тегловното съдържание на мазнини, както и на влажност, трябва да се прилагат методите, включени в Директива 71/393/СЕЕ на Комисията: Анекс: съответно раздел 4 (метод А) и раздел 1.

Изключват се продукти, съдържащи натрошени царевични зърна, които са били добавени след обработката и от които не е извлечено масло чрез екстракционен процес.

 

3.         За целите на тарифни  №№ 2307 00 11 0,   2307 00 19 0,  2308 00 11 0 и 2308 00 19 0, за посочените по-долу изрази се прилагат следните значения:            

-           "действително алкохолно съдържание по маса”: килограмите чист алкохол, съдържащи се в 100 кg от продукта,

-           "скрито алкохолно съдържание по маса”:  килограмите чист алкохол, които могат да се получат чрез пълна ферментация на захарите, съдържащи се в  100 кg от продукта,

-           "общо алкохолно съдържание по маса": сумата от действителното и скритото алкохолно съдържание по маса,

-           " % mas": означение за алкохолно съдържание по маса.

 

4.                 По смисъла на тарифни  №№ 2309 10 11 0 до 2309 10 70 0  и 2309 90 31 0 до 2309 90 70 0,  изразът "млечни продукти" се отнася за продуктите от позиции №№ 0401, 0402, 0404, 0405, 0406  и от тарифни №№ 0403 10 11 0 до 0403 10 39 0, 0403 90 11 0 до 0403 90 69 0, 1702 11 00 0, 1702 19 00 0 и 2106 90 51 0.

 

5.         Тарифен № 2309 90 20 0 включва само остатъците от производството на нишесте от царевица, с изключение на смесите от остатъци от производството на нишесте от царевица с продукти, извлечени от други растения или извлечени от царевица по метод, различен от този, който обикновено се използва за производството на нишесте чрез мокра преработка, включващ:

-           остатъците от пресяването на царевицата, използвани по метода на мокра преработка в тегловно съотношение, непревишаващо 15 %

и/или

-           водните остатъци, получени от накисването на царевицата при мокра преработка, използвани за производството на алкохол или на други продукти, производни на нишестето.

Тези продукти могат да съдържат и остатъци, получени при извличане на маслото от царевичните зародиши по метода на мократа преработка.

Тегловното съдържание на нишесте в сухия продукт не трябва да превишава 28 % по метода, посочен в Анекс I (1) на Директива 72/199/СЕЕ на Комисията, тегловното съдържание на мазнини в сухия продукт не трябва да превишава 4,5 % метод А, посочен в Анекс I на Директива 84/4/СЕЕ на Комисията. и съдържанието на протеини в сухия продукт не трябва да превишава 40 % по метода, посочен в Анекс I (2) на Директива 72/199/СЕЕ на Комисията.

6.         По смисъла на подпозиция 2309 10, изразът “пригодени за продажба на дребно” се отнася за готови храни, представени под формата на:

-           твърди гранули, кубчета, топчета, пелети или други форми

или

-           смес от месо, карантии и други съставки, представени в херметически кутии.

 

 

Код по КН

Описание на стоката

Конвен-ционални мита

Автономни мита

Доп.

мерна единица

2301

 Брашна, прахове и агломерати под формата на гранули, от меса, карантии, риби или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни, негодни за консумация от човека; пръжки:

 

 

 

 

 

2301 10 00 0

 - Брашна, прахове  и  агломерати под формата на гранули от меса или карантии; пръжки

10

10

 

 

 

2301 20 00 0

 - Брашна, прахове  и  агломерати под формата на гранули от риби или ракообразни, мекотели  или други водни безгръбначни

35

0

 

 

 

2302

 Трици и други видове отпадъци, дори агломерирани  под  формата на гранули, получени при пресяване, смилане или друг вид обработка на житни или бобови  растения:                               

 

 

 

 

 

2302 10

 - От царевица:

 

 

 

 

 

2302 10 10 0

 - -  С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 35 %

40

25

 

 

 

2302 10 90 0

 - -  Други

40

25

 

 

 

2302 20

 - От ориз:

 

 

 

 

 

2302 20 10 0

 - -  С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 35 %

25

25

 

 

 

2302 20 90 0

 - -  Други

25

25

 

 

 

2302 30   

 - От пшеница:

 

 

 

 

 

2302 30 10 0

 - -  С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 28 %, като пропорцията на продукта, преминаващ през сито с широчина на отворите 0,2 mm, не превишава 10 % тегловно, или, в обратен случай, продуктът, преминал през ситото е с тегловно съдържание на пепел, изчислено в сухо вещество, 1,5 % или повече

40

25

 

 

 

2302 30 90 0

 - -  Други

40

25

 

 

 

2302 40

 - От други житни растения:

 

 

 

 

 

2302 40 10 0

 - -  С тегловно съдържание на нишесте, по-малко или равно на 28 %, като пропорцията  на продукта, преминаващ през сито с широчина на отворите 0,2 mm, не превишава 10 % тегловно, или, в обратен случай, продуктът, преминал през ситото е с тегловно съдържание на пепел, изчислено в сухо вещество, 1,5 % или повече

40

25

 

 

 

2302 40 90 0

 - -  Други

40

25

 

 

 

2302 50 00 0

 - От бобови растения

40

25

 

 

 

2303

 Остатъци от производството на нишесте или скорбяла и подобни остатъци, резенки от цвекло, остатъци от захарна тръстика и други отпадъци от  производството на захар, отпадъци и остатъци от пивоварни или от спиртоварни, дори агломерирани под формата на гранули:

 

 

 

 

 

2303 10

 - Остатъци от производството на нишесте или скорбяла и подобни остатъци:

 

 

 

 

 

 

 - -  Остатъци от производството на скорбяла от царевица (с изключение на водните концентрати от накисването), с тегловно съдържание на протеини, изчислено в сухо вещество: 

 

 

 

 

 

2303 10 11 0

 - - - По-голямо от 40%

40

10

 

 

 

2303 10 19 0

 - - - По-малко или равно на 40%

40

10

 

 

 

2303 10 90 0

 - -  Други

40

10

 

 

 

2303 20    

 - Резенки от цвекло, остатъци от захарна тръстика и други отпадъци от производството на захар:

 

 

 

 

 

2303 20 10 0

 - -  Резенки от цвекло

40

25

 

 

 

2303 20 90 0

 - -  Други

40

25

 

 

 

2303 30 00 0

 - Остатъци и отпадъци от пивоварни или от спиртоварни

40

25

 

 

 

2304 00 00 0

 Кюспета и други твърди остатъци, дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на соевото масло.

15

0

 

 

 

2305 00 00 0

 Кюспета и други твърди остатъци, дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на фъстъченото масло.

40

15

 

 

 

2306

 Кюспета и други твърди остатъци, дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на растителни мазнини или масла, различни от тези в №№ 2304 или 2305:

 

 

 

 

 

2306 10 00 0

 - От памук

5

5

 

 

 

2306 20 00 0

 - От лен

40

10

 

 

 

2306 30 00 0

 - От слънчоглед

40

10

 

 

 

 

 - От репица  или от рапица:

 

 

 

 

 

2306 41 00 0

 - -  От семена от репица или рапица с ниско съдържание на ерукова киселина

15

10

 

 

 

2306 49 00 0

 - -  Други

15

10

 

 

 

2306 50 00 0

 - От кокосови орехи или от копра

40

10

 

 

 

2306 60 00 0

 - От палмистови орехи или ядки

40

10

 

 

 

2306 70 00 0

 - От царевични зародиши

40

10

 

 

 

2306 90    

 - Други:

 

 

 

 

 

 

 - -  Кюспета и други твърди остатъци, получени при извличането на маслиново масло:

 

 

 

 

 

2306 90 11 0

 - - - С тегловно съдържание на маслиново масло, по-малко или равно на 3%

40

10

 

 

 

2306 90 19 0

 - - - С тегловно съдържание на маслиново масло, по-голямо от 3%

40

10

 

 

 

2306 90 90 0

 - -  Други

40

10

 

 

 

2307 00   

 Винени утайки; суров винен камък (тригия):

 

 

 

 

 

 

 - Винени утайки:

 

 

 

 

 

2307 00 11 0

 - -  С общо алкохолно съдържание по маса, по-малко или равно на 7,9 % mas  и с тегловно съдържание  на сухо вещество, равно или по-голямо от 25%

40

40

 

 

 

2307 00 19 0

 - -  Други

40

40

 

 

 

2307 00 90 0

 - Суров винен камък (тригия)

40

40

 

 

 

2308 00

 Растителни материали и отпадъци, растителни остатъци и субпродукти, дори агломерирани под формата на гранули от видовете, използвани за храна на животни, неупоменати, нито включени другаде:

 

 

 

 

 

 

 - Джибри от грозде:

 

 

 

 

 

2308 00 11 0

 - -  С общо алкохолно съдържание по маса, по-малко или равно на 4,3 % mas  и с тегловно съдържание  на сухо вещество, равно или по-голямо от 40%

40

40

 

 

 

2308 00 19 0

 - -  Други

40

40

 

 

 

2308 00 40 0

 - Дъбови желъди и индийски кестени; джибри от плодове, различни от грозде

40

15

 

 

 

2308 00 90 0

 - Други

40

40

 

 

 

2309

 Препарати от видовете, използвани за храна на животни:

 

 

 

 

 

2309 10   

 - Храни за кучета и котки, пригодени за продажба на дребно:

 

 

 

 

 

 

 - -  Съдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин от №№ 1702 30 51 0 до 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 и 2106 90 55 0 или млечни продукти:

 

 

 

 

 

 

 - - - Съдържащи скорбяла или нишесте , или глюкоза или малтодекстрин, или сироп от глюкоза или сироп от малтодекстрин:

 

 

 

 

 

 

 - - - -  Несъдържащи скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно 10% или по-малко скорбяла или нишесте:

 

 

 

 

 

2309 10 11 0

 - - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти

20

20

 

 

 

2309 10 13 0

 - - - - - Съдържащи тегловно 10% или повече, но по-малко от 50% млечни продукти

20

20

 

 

 

2309 10 15 0

 - - - - - Съдържащи тегловно 50% или повече, но по-малко от 75% млечни продукти

20

20

 

 

 

2309 10 19 0

 - - - - - Съдържащи тегловно  75% или повече млечни продукти

20

20

 

 

 

 

 - - - -  С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте по-голямо от 10% и по-малко или равно на 30%:

 

 

 

 

 

2309 10 31 0

 - - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти

20

20

 

 

 

2309 10 33 0

 - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50%

20

20

 

 

 

2309 10 39 0

 - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече

20

20

 

 

 

 

 - - - -  С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте повече  от 30%:

 

 

 

 

 

2309 10 51 0

 - - - - - Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти

20

20

 

 

 

2309 10 53 0

 - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50%

20

20

 

 

 

2309 10 59 0

 - - - - - С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече

20

20

 

 

 

2309 10 70 0

 - - - Несъдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин и съдържащи млечни продукти

20

20

 

 

 

2309 10 90 0

 - -  Други

20

20

 

 

 

2309 90     

 - Други:

 

 

 

 

 

2309 90 10 0

 - -  Продукти от риби или морски бозайници, наречени “разтворими”

75

10

 

 

 

2309 90 20 0

 - -  Продукти, посочени в Допълнителна забележка 5 към настоящата глава

75

10

 

 

 

 

 - -  Други, включително премиксите:

 

 

 

 

 

 

 - - - Съдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин от №№ 1702 30 51 0 до 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 и 2106 90 55 0 или млечни продукти:

 

 

 

 

 

 

 - - - -  Съдържащи скорбяла или нишесте , или глюкоза или малтодекстрин, или сироп от глюкоза или сироп от малтодекстрин:

 

 

 

 

 

 

 - - - - - Несъдържащи скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно 10% или по-малко скорбяла или нишесте:

 

 

 

 

 

2309 90 31 0

 - - - - - -  Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти

75

64

 

 

 

2309 90 33 0

 - - - - - -  Съдържащи тегловно 10% или повече, но по-малко от 50% млечни продукти

75

64

 

 

 

2309 90 35 0

 - - - - - -  Съдържащи тегловно 50% или повече, но по-малко от 75% млечни продукти

75

64

 

 

 

2309 90 39 0

 - - - - - -  Съдържащи тегловно 75% или повече млечни продукти

75

64

 

 

 

 

 - - - - - С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, по-голямо от 10% и по-малко или равно на 30%:

 

 

 

 

 

2309 90 41 0

 - - - - - -  Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти

75

64

 

 

 

2309 90 43 0

 - - - - - -  С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50%

75

64

 

 

 

2309 90 49 0

 - - - - - -  С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече

75

64

 

 

 

 

 - - - - - С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, превишаващо 30%:

 

 

 

 

 

2309 90 51 0

 - - - - - -  Несъдържащи млечни продукти или съдържащи тегловно по-малко от 10% млечни продукти

75

64

 

 

 

2309 90 53 0

 - - - - - -  С тегловно съдържание на млечни продукти 10% или повече, но по-малко от 50%

75

64

 

 

 

2309 90 59 0

 - - - - - -  С тегловно съдържание на млечни продукти 50% или повече

75

64

 

 

 

2309 90 70 0

 - - - -  Несъдържащи скорбяла или нишесте, глюкоза или сироп от глюкоза, малтодекстрин или сироп от малтодекстрин и съдържащи млечни продукти

75

64

 

 

 

 

 - - - Други:

 

 

 

 

 

2309 90 91 0

 - - - -  Резенки от цвекло с прибавка на меласа

75

12

 

 

 

 

 - - - -  Други:

 

 

 

 

 

2309 90 95 0

 - - - - - С тегловно съдържание на холин хлорид 49% или повече, върху органичен или неорганичен носител

75

10

 

kgC5 H14 ClNO

 

2309 90 99 0

 - - - - - Други

75

10