ГЛАВА 7

 

ЗЕЛЕНЧУЦИ, РАСТЕНИЯ, КОРЕНИ И ГРУДКИ, ГОДНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ

 

ЗАБЕЛЕЖКИ.

 

1.         Настоящата глава не включва фуражните продукти от № 1214.

 

2.        В позиции №№ 0709 до 0712, понятието "зеленчуци" включва също  ядливите гъби, трюфелите, маслините, каперсите, тиквичките, тиквите, патладжаните, сладката царевица (Zea mays var. saccharata), пиперките от вида Capsicum или от вида Pimenta, копъра и градинските растения като магданоза, сушана, пелина, кресона  и  култивирания  риган  (Majorana hortensis или  Origanum majorana).

 

3.         Позиция № 0712  включва  всички  сушени  зеленчуци  от  видовете,  класирани в №№ 0701 до 0711, с изключение на:

а)         сухите бобови зеленчуци без шушулките (№ 0713);

б)         сладката царевица под формите, определени в №№ 1102 до  1104;

в)         брашното,  гриста, праховете  и  люспите, гранулирани и агломерирани под формата на гранули, от картофи (№ 1105);

г)         брашната, гриста  и праховете от сухи бобови зеленчуци от № 0713 (№ 1106).

4.         Същевременно сушените, или смлените, или пулверизирани пиперки от видовете Capsicum или Pimenta,  са изключени от настоящата глава (№ 0904).

 

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАБЕЛЕЖКИ.

 

1.         По смисъла на тарифен № 0714 10 10 0, като “гранули, получени от брашна и грис” се считат гранулите, които след промиване с вода, преминават през сито с метална решетка с отвори 2 mm, в тегловно съотношение  най-малко 95 % върху  сухо вещество.

 

2.         По смисъла на тази глава терминът “директна опаковка” означава  опаковката, намираща се в непосредствен досег със стоката и в която стоката се предлага за крайно потребление.

 

Код по КН

Описание на стоката

Конвен-ционални мита

Автономни мита

Доп.

мерна единица

0701

 Картофи, пресни или охладени:

 

 

 

 

 

0701 10 00 0

 - За посев 

25

20

(1)

 

 

0701 90    

 - Други:

 

 

 

 

 

0701 90 10 0

 -- Предназначени за производство на нишесте

60

60

 

 

 

 

 -- Други:

 

 

 

 

 

0701 90 50

 --- Ранни картофи, от 1 януари до 30 юни:

 

 

 

 

 

0701 90 50 1

 ---- В периода от 1 януари до 30 април

60

30

 

 

 

0701 90 50 9

 ---- В периода от 1 май до 30 юни

60

60

 

 

 

0701 90 90 0

 --- Други

60

60

 

 

 

0702 00 00

 Домати, пресни или охладени:

 

 

 

 

 

0702 00 00 1

 - В периода от 1 ноември до 31 март 

60 + 298 €/t

20 + 125 €/t

 

 

 

0702 00 00 2

 - В периода от 1 април  до 31 май

60 + 298 €/t

60 + 298 €/t

 

 

 

0702 00 00 4

 - В периода от 1 юни до 30 юни

60 + 298 €/t

60 + 298 €/t

 

 

 

0702 00 00 5

 - В периода от 1 юли до 31 август

40 + 200 €/t

40 + 200 €/t

 

 

 

0702 00 00 6

 - В периода от 1 септември до 31 октомври

60 + 298 €/t

60 + 298 €/t

 

 

 

0703

 Лук, шалот, чесън, праз и други лукови зеленчуци, пресни или охладени:

 

 

 

 

 

0703 10   

 - Лук и шалот:

 

 

 

 

 

 

 -- Лук:

 

 

 

 

 

0703 10 11

 --- За  посев:

 

 

 

 

 

0703 10 11 1

 ---- В периода от 1 януари до 30 юни  

55

30

(1)

 

 

0703 10 11 2

 ---- В периода от 1 юли до 31 декември 

55

50

(1)

 

 

0703 10 19

 --- Друг:

 

 

 

 

 

0703 10 19 1

 ---- В периода от 1 януари  до 30 юни  

55

30

(1)

 

 

0703 10 19 2

 ---- В периода от 1 юли до 31 декември 

55

55

(1)

 

 

0703 10 90

 -- Шалот:

 

 

 

 

 

0703 10 90 1

 ---- В периода от 1 януари до 30 юни 

55

30

(1)

 

 

0703 10 90 2

 ---- В периода от 1 юли до 31 декември 

55

55

(1)

 

 

0703 20 00

 - Чесън:

 

 

 

 

 

0703 20 00 1

 -- В периода от 1 януари до 30 юни

70

25

 

 

 

0703 20 00 2

 -- В периода от 1 юли  до 31 декември

70

68

 

 

 

0703 90 00 0

 - Праз и други лукови зеленчуци

55

25

 

 

 

0704   

 Зеле, карфиол, къдраво зеле, алабаш и подобни, годни за консумация зеленчуци от вида Brassica, прeсни или охладени:

 

 

 

 

 

0704 10 00 0

 - Карфиол и  броколи

55

35

 

 

 

0704 20 00 0

 - Брюкселско зеле

40

30

 

 

 

0704 90

 - Други:

 

 

 

 

 

0704 90 10

 -- Бяло главесто зеле и червено главесто зеле:

 

 

 

 

 

0704 90 10 1

 --- В периода от 1 януари до 30 април

80 min 24 €/t

40

 

 

 

0704 90 10 2

 --- В периода от 1 май до 31 декември

80 min 24 €/t

80 min 24 €/t

 

 

 

0704 90 90 0

 -- Други

80 min 24 €/t

40

 

 

 

0705

 Марули (Lactuca sativa) и цикория (Cichorium spp.), прeсни или охладени:

 

 

 

 

 

  

 - Марули:

 

 

 

 

 

0705 11 00 0

 -- Топ салата

63

20

 

 

 

0705 19 00 0

 -- Други

63

20

 

 

 

   

 - Видове цикория:

 

 

 

 

 

0705 21 00 0

 -- Цикория от вида Cichorium intybus var. foliosum

40

30

 

 

 

0705 29 00 0

 -- Други

40

30

 

 

 

0706

 Моркови, репи, салатно цвекло, козя брада, целина с едри глави, репички и подобни кореноплодни, годни за консумация, прeсни или охладени:

 

 

 

 

 

0706 10 00 0

 - Моркови и репи

63

40

 

 

 

0706 90

 - Други:

 

 

 

 

 

0706 90 10 0

 -- Целина с едри глави

55

40

 

 

 

0706 90 30 0

 -- Хрян (Cochlearia armoracia)

55

40

 

 

 

0706 90 90 0

 -- Други

55

40

 

 

 

0707 00

 Краставици и корнишони, прeсни или охладени:

 

 

 

 

 

0707 00 05

 - Краставици:

 

 

 

 

 

0707 00 05 1

 -- В периода от 1 март до 31 май

80 + 378 €/t

80 + 378 €/t

 

 

 

0707 00 05 2

 -- В периода от  1 юни  до 30 септември

80 + 378 €/t

80 + 378 €/t

 

 

 

0707 00 05 3

 -- В периода от  1 октомври  до края на  февруари

80 + 378 €/t

5 + 100 €/t

 

 

 

0707 00 90

 - Корнишони:

 

 

 

 

 

0707 00 90 1

 -- В периода от 1 март до 31 май

80 + 378 €/t

5 + 100 €/t

 

 

 

0707 00 90 2

 -- В периода от  1 юни до 30 септември

80 + 378 €/t

80 + 378 €/t

 

 

 

0707 00 90 3

 -- В периода от  1 октомври до края на февруари

80 + 378 €/t

80 + 378 €/t

 

 

 

0708

 Бобови зеленчуци, със или без шушулките, пресни или охладени:

 

 

 

 

 

0708 10 00 0

 - Грах (Pisum sativum)

63

40

 

 

 

0708 20 00 0

 - Фасул (Vigna spp., Phaseolus spp.)

63

40

 

 

 

0708 90 00 0

 - Други бобови зеленчуци

63

40

 

 

 

0709

 Други зеленчуци, прeсни или охладени:

 

 

 

 

 

0709 10 00 0

 - Артишок (ангинарии)

25

20

 

 

 

0709 20 00 0

 - Аспержи

25

20

 

 

 

0709 30 00 0

 - Патладжани

55

35

 

 

 

0709 40 00 0

 - Целина, различна от целината с едри глави

25

25

 

 

 

   

 - Гъби и трюфели:

 

 

 

 

 

0709 51 00 0

 -- Гъби от вида Agaricus (култивирани гъби)

25

25

 

 

 

0709 52 00 0

 -- Трюфели

20

20

 

 

 

0709 59

 -- Други:

 

 

 

 

 

0709 59 10 0

 --- Пачи крак

25

25

 

 

 

0709 59 30 0

 --- Манатарки

25

25

 

 

 

0709 59 90 0

 --- Други

25

20

 

 

 

0709 60

 - Пиперки от вида Capsicum или от вида Pimenta:

 

 

 

 

 

0709 60 10

 -- Сладки пиперки:

 

 

 

 

 

0709 60 10 1

 --- В периода от  1 юли до 31 октомври

75

75

 

 

 

0709 60 10 2

 --- В периода от 1 ноември до 30 юни

55

40

 

 

 

 

 -- Други:

 

 

 

 

 

0709 60 91 0

 --- От вида Capsicum, предназначени за производство на капсаицин или на алкохолосъдържащи олеорезини 

55

40

(2)

 

 

0709 60 95 0

 --- Предназначени за промишлено производство на етерични масла или на резиноиди 

55

40

(2)

 

 

0709 60 99

 --- Други:

 

 

 

 

 

0709 60 99 1

 ---- В периода от  1 юли до 31 октомври   

75

55

 

 

 

0709 60 99 2

 ---- В периода от 1 ноември до 30 юни

55

40

 

 

 

0709 70 00 0

 - Спанак, новозеландски спанак и лобода

40

40

 

 

 

0709 90

 - Други:

 

 

 

 

 

0709 90 10 0

 -- Салати, различни от марулите (Lactica sativa) и цикориите (Cichorium spp.)

30

30

 

 

 

0709 90 20 0

 -- Листно цвекло и бяло цвекло (Cynara cardunculus)

30

30

 

 

 

 

 -- Маслини:

 

 

 

 

 

0709 90 31 0

 --- Предназначени за употреба, различна от производството на маслиново масло

30

30

 

 

 

0709 90 39 0

 --- Други

30

30

 

 

 

0709 90 40 0

 -- Каперси (Carparidacees)

30

20

 

 

 

0709 90 50 0

 -- Копър

30

30

 

 

 

0709 90 60 0

 -- Сладка царевица

20

20

 

 

 

0709 90 70 0

 -- Тиквички

30

30

 

 

 

0709 90 90 0

 -- Други

30

30

 

 

 

0710  

 Зеленчуци, неварени или варени във вода или на пара, замразени:

 

 

 

 

 

0710 10 00 0

 - Картофи

63

40

 

 

 

 

 - Бобови зеленчуци, със или без шушулките: 

 

 

 

 

 

0710 21 00 0

 -- Грах (Pisum sativum)

63

40

 

 

 

0710 22 00 0

 -- Фасул (Vigna spp., Phaseolus spp.) 

63

40

 

 

 

0710 29 00 0

 -- Други

63

40

 

 

 

0710 30 00 0

 - Спанак, новозеландски спанак и лобода

63

40

 

 

 

0710 40 00 0

 - Сладка царевица

63

30

 

 

 

0710 80

 - Други зеленчуци:

 

 

 

 

 

0710 80 10 0

 --   Маслини

63

15.2

 

 

 

 

 -- Пиперки от вида Capsicum или от вида Pimenta:

 

 

 

 

 

0710 80 51 0

 --- Сладки пиперки

63

40

 

 

 

0710 80 59 0

 --- Други

63

40

 

 

 

 

 -- Гъби:

 

 

 

 

 

0710 80 61 0

 --- От вида Agaricus (култивирани гъби)

63

40

 

 

 

0710 80 69 0

 --- Други

63

40

 

 

 

0710 80 70 0

 -- Домати

63

40

 

 

 

0710 80 80 0

 -- Артишок (ангинарии)

63

30

 

 

 

0710 80 85 0

 -- Аспержи

63

30

 

 

 

0710 80 95 0

 -- Други

63

40

 

 

 

0710 90 00 0

 - Зеленчукови смеси

63

40

 

 

 

0711

 Зеленчуци, временно консервирани (например  посредством серен диоксид или във вода - солена, сулфурирана или с прибавка на други вещества, подсигуряващи временното им консервиране), но негодни за консумация в това състояние:

 

 

 

 

 

0711 20

 - Маслини:

 

 

 

 

 

0711 20 10 0

 -- Предназначени за употреба, различна от производството на маслиново масло

55

10

 

 

 

0711 20 90 0

 -- Други

55

10

 

 

 

0711 30 00 0

 - Каперси

40

30

 

 

 

0711 40 00 0

 - Краставици и корнишони

83

40

 

 

 

 

 - Гъби и трюфели:

 

 

 

 

 

0711 51 00 0

 -- Гъби от вида Agaricus (култивирани гъби)

83

40

 

 

 

0711 59 00 0

 -- Други

83

40

 

 

 

0711 90

 - Други зеленчуци; зеленчукови смеси: 

 

 

 

 

 

 

 -- Зеленчуци:

 

 

 

 

 

0711 90 10 0

 --- Пиперки от вида Capsicum или от вида Pimenta, с изключение на сладките пиперки

83

40

 

 

 

0711 90 30 0

 --- Сладка царевица

83

40

 

 

 

0711 90 50 0

 --- Лук

55

40

 

 

 

0711 90 80 0

 --- Други

83

40

 

 

 

0711 90 90 0

 -- Зеленчукови смеси

83

40

 

 

 

0712

Зеленчуци, сушени, дори нарязани на парчета или резенки, смлени или на прах, но необработени по друг начин:

 

 

 

 

 

0712 20 00 0

 - Лук

55

25

 

 

 

 

 - Гъби, гъби от вида Auricularia spp. /юдино ухо/  и Тremella spp. и трюфели:

 

 

 

 

 

0712 31 00 0

 -- Гъби от вида Agaricus (култивирани гъби)

55

20

 

 

 

0712 32 00 0

 -- Гъби от вида  Auricularia spp. /юдино ухо/

55

20

 

 

 

0712 33 00 0

 -- Гъби от вида Тremella spp.

55

20

 

 

 

0712 39 00 0

 -- Други

55

20

 

 

 

0712 90

 - Други зеленчуци; зеленчукови смеси:

 

 

 

 

 

0712 90 05 0

 -- Картофи, дори нарязани на парчета или резенки, но необработени по друг начин

55

25

 

 

 

 

 -- Сладка царевица (Zea mays var. saccharata):

 

 

 

 

 

0712 90 11 0

 --- Хибридна, за посев

55

5

 

 

 

0712 90 19 0

 --- Друга

55

20

 

 

 

0712 90 30 0

 -- Домати

55

25

 

 

 

0712 90 50 0

 -- Моркови

55

25

 

 

 

0712 90 90 0

 -- Други

55

25

 

 

 

0713   

Сухи бобови зеленчуци, без шушулките, дори с обелени люспи или начупени:

 

 

 

 

 

0713 10     

 - Грах (Pisum sativum):

 

 

 

 

 

0713 10 10 0

 -- За посев  

40

40

(1)

 

 

0713 10 90 0

 -- Друг  

40

40

(1)

 

 

0713 20 00 0

 - Нахут (Garbanzos) 

40

40

(1)

 

 

 

 - Фасул (Vigna spp., Phaseolus spp.):

 

 

 

 

 

0713 31 00 0 

 -- Фасул от видовете Vigna mungo (L.) Hepper или Vigna radiata (L.) Wilczek

15

15

 

 

 

0713 32 00 0

 -- Ситен червен фасул от вида Adzuki  (Phaseolus или Vigna angularis)

15

15

 

 

 

0713 33    

 -- Фасул, обикновен (Phaseolus vulgaris): 

 

 

 

 

 

0713 33 10 0

 --- За посев   

40

40

(1)

 

 

0713 33 90 0

 --- Друг   

40

40

(1)

 

 

0713 39 00 0

 -- Друг 

40

40

(1)

 

 

0713 40 00 0 

 - Леща 

40

40

 

 

 

0713 50 00 0

 - Видове бакла (Vicia faba var major, Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) 

40

40

(1)

 

 

0713 90 00 0 

 - Други

25

25

 

 

 

0714

Корени от маниока, арарут или салеп, земни ябълки, сладки патати и подобни корени и грудки с високо  съдържание на нишесте или инулин, пресни, охладени, замразени или сушени, дори нарязани на парчета или агломерирани под формата на  гранули;  сърцевина на сагово дърво:

 

 

 

 

 

0714 10    

 - Корени от маниока:

 

 

 

 

 

0714 10 10 0

 -- Гранули, получени от брашна или грис

15

5

 

 

 

 

 -- Други:

 

 

 

 

 

0714 10 91 0

 --- От видовете, използвани за консумация от човека, в директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 28 kg, пресни и цели, или замразени без кората, дори нарязани на парчета

15

5

 

 

 

0714 10 99 0

 --- Други

15

5

 

 

 

0714 20

 - Сладки патати:

 

 

 

 

 

0714 20 10 0

 -- Пресни, цели, предназначени за консумация от човека

15

5

 

 

 

0714 20 90 0

 -- Други

15

5

 

 

 

0714 90

 - Други:

 

 

 

 

 

 

 -- Корени от арарут и от салеп и  подобни корени и грудки с високо съдържание на нишесте:

 

 

 

 

 

0714 90 11 0

 --- От видовете, използвани за консумация от човека, в директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 28 kg, пресни и цели, или замразени без кората, дори нарязани на парчета

15

5

 

 

 

0714 90 19 0

 --- Други

15

5

 

 

 

0714 90 90 0

 -- Други

15

5

 

 

 

 

(1)                 Тарифна квота съгласно Приложение "Списък със задълженията и отстъпките, приложен към Общото споразумение по митата и търговията 1994 г."

(2)                 Допускането на стоки в този тарифен номер се извършва в съответствие с разпоредбите на Глава 31 от ППЗМ.