![]() |
БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА |
Новини от браншовите организации
На 11 януари 2005 г. в новата сграда на Българската търговско-промишлена палата Национален хотелиерски мениджмънт клуб организира пресконференция на тема “Проблеми при задължителното въвеждане на системата за оценка на опасностите и контрола на критичните точки, свървани с безопасността на храните в българските хотели и ресторанти /HACCP – Hazard Analysis an Critical Control Points/”. Техническото въвеждане на системата от стандарти отнема близо година. В момента в България има над 12 000 обекта за хранене в това число ресторанти към хотели, независими ресторанти и др.
Според административнонаказателните разпоредби, заложени в Закона за храните, предприемачите, които не въведат системата до 2007 г., ще бъдат санкционирани с глоби от 1500 лв. до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 лв. до 5000 лв. Като крайна мярка се очаква запечатване на обектите, които са опасни за здравето на крайния потребител.
На пресконференцията председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов представи проблема, свързан с големия брой обекти, в които трябва да бъде въведена тази системата, сравнително малкия брой на консултантите, които я въвеждат и сертификаторите, които дават оценка за жизнеността на системата.
Президентът на Българския институт по стандартизация инж. Ивелин Буров разясни нормативна рамка, регламентираща изискванията за въвеждане на НАССР /ХАСИП/, както и за санкциите при неспазване на закона.
В пресконференцията взе участие и инж. Ангел Сепаревски, консултант на първата сертифицирана по НАССР българска фирма за кейтъринг, който изясни основните етапи и процедури по въвеждане на системата.
В основата на системата НАССР са залегнали седем базови принципа и Добрите производствени практики, които се отнасят до условията за производство на храните. Всяка фирма, занимаваща се с производство на храни, е длъжна да прилага превантивни мерки и създаде условия за безопасност на храните и да предпази клиентите си от хранителни отравяния.
По данни на специалистите по НАССР, 20% от хранителните отравяния се причиняват от кръстосано замърсяване, като голяма част от него се осъществява чрез дъските за рязане, посудата, кухненските прибори и работните плотове.
![]()
12 януари 2004 г.