20 години от учредяването на Асоциация на млекопреработвателите в България

    На 16 март 2011 г. Асоциацията на млекопреработвателите в България тържествено ще отбележи 20 години от учредяването на браншовата организация.

    Асоциацията на млекопреработвателите в България е първата браншова организация в земеделския преработвателен сектор след промените у нас. Учредена е на 12 март 1991 г. с подкрепата на МЗХП, като Съюз на млекарите в България с участие на всички млекопреработвателни предприятия в страната – ЕООД-та и няколко ферми, производители на краве мляко. По късно към Съюза се присъединява и Сдружение “Марица Милк” – на частни мандри от Пловдивския регион и бе регистрирана новата национална структура сдружение “Асоциация на млекопреработвателите в България”.

    В своето 20-годишно съществуване организацията постоянно разширява своята дейност и ефективно участва в икономическия и стопански живот на страната. Активно работи със съответните структури на МЗХ, МИЕЕТ, МЗ Комисията по земеделие НС, научни иститути, неправителствени, сродни организации в България и чужбина и други.

    Особено забележителен е приноса на Асоциацията за подготовка на млечната промишленост в определения срок, съгласно изискванията, за присъединяване на България към ЕС, разработване и приемане на редица нормативни документи за млечния сектор, въвеждане на БДС и повишаване качеството на млечните продукти.

    Внедряването на нова, по-съвършена техника и технология в предприятията, въвеждане на надеждни системи за контрол на производствените процеси и обогатяване на асортиментите и разширяване на износа са приоритети в нашата работа и резултатите са налице.

    Със своята дейност АМБ успешно утвърди авторитетно място в обществените и административни институции в страната.

    Пряк член на БТПП от 2003 г. и член на Съвета на браншовите организации при БТПП. През същата година Асоцията е отличена на Годишните награди на БТПП за активна дейност в Съвета на браншовите организации при БТПП и за принос в развитието на млекопреработвателния бранш.


 


10 март 2011 г.