Седмицата на модата у нас прави световен принос

СЕДМИЦАТА НА МОДАТА У НАС ПРАВИ СВЕТОВЕН ПРИНОС
 Български патент за авторска защита в модния дизайн
излиза на световната модна сцена

Авторският труд на модните дизайнери и стилисти, които създават модели и колекции, диктуват модни тенденции и лансират свои линии и модни марки, нямат основания вече да се притесняват за евентуална кражба на идеите им с неправомерно производство и тиражиране на модния стайлинг, който са създали. Ако до скоро този сегмент от защитата на интелектуалната собственост е бил подценяван и по мнение на много специалисти пренебрегнат, то с новите държавни промени вече стартира и институционалната подкрепа, която ще го урегулира, така, както за музика, филми и фотография.

Инициативата на Националната камара за мода на България, която продуцира българския патент за комплексно представяне на моден дизайн с участие на повече от 3-ма дизайнера или модни марки в един или повече дни чрез провеждане на Седмици на модата, модни форуми или чрез други групови модни събития с каквото и да е заглавие, показа с гордо и открито лице българската идея за покровителство над интелектуалната собственост в модния дизайн. Най-значимият от елементите в него това е цялостната защита на колекции от момента на тяхното представяне на сцена или в изложение с шоу-рум, презентации, фотосесии, скици, производствени технически характеристики на всеки модел до всички други аудио-визуални похвати за производство, разпространение, продажба, медийно представяне и предоставяне на лицензионни права за ползване на елементи, части или изцяло от показания моден продукт.

Програмата на Сватбената Седмица на Модата, която се реализира във възрожденските къщи на Старинен Пловдив освен с неповторимото съчетание в представянето на моден дизайн, култура и туризъм, направи първите публични стъпки в тази посока и регистрира впечатляващата световна перспектива в това отношение. Паралелно с всекидневните вечерни дефилета на дизайнери и модни къщи, съпътстващите мероприятия допълваха приложението у нас на международно установения стандарт за представяне на мода и дизайн, където българския принос за модната дизайнерска интелектуална собственост се оказа впечатляващ.

Проведената в Балабанова къща Кръгла Маса като доказано успешен формат за работна институционална среща, събра в името на развитието на креативната модна индустрия представители на Министерство на вътрешните работи, представлявано от Областна Дирекция – Сектор «Икономическа Полиция» Пловдив с Мениджърския Борд на Националната камара за мода на България и делегация от Световната Модна асоциация, Световна седмица на модата и Световни модни награди, водена лично от Президента Г-н Франсиско ди Джеймс като почетен гост.

В отговор на европейските директиви за защита на интелектуалната собственост и действащите «Закон за авторско право и сродни нему права», «Закон за марките и географските означения», Наказателен и Граждански Процесуален Кодекс бяха обсъдени възможностите за последващи активни съвместни действия по темата „Правна и държавна защита на авторски права в модния дизайн за модни дизайнерски колекции - средства, начини, санкции, изпълнители и контрол”

Решаването на този казус има все по-нарастващо значение за развитието на страната ни като нация-лидер в областта на креативната индустрия. Подобни активни съвместни действия с набелязаните мерки за противодействие срещу престъпления в интелектуалната сфера, в частност моден дизайн и марки, биха дали значителни резултати и повлияли на изграждащия се правен авторитет на един от най-новите членове на Европейската Общност България.

Още по значим привкус за българската идея придава и факта, че тя е приета и включена в Програмата на Европейски Моден Съвет за изграждане на Обединена и Мощна Модна Европа с предстоящо гласуване в есенните сесии на Европейския Парламент. За това не е чудно, че към Европейската модна инстуция, председателствана ротационно от България, се обръщат вече и руски дизайнери-автори на трикотажни колекции с иновативен моден дизайн, търсещ световна закрила. Президентът на Световната седмица на модата Г-н Ди ДЖЕЙМС също прояви засилен интерес за световно приложение и развитие, като предстои подготовката на план за съвместни действия в тази посока.

По този повод от името на българската дизайнерска общност Председателят на Националната камара за мода на България Надя ВЪЛЕВА е изпратила специални благодарствени писма до Министър-Председателя на Република България Ген. Лейтенант Бойко БОРИСОВ и до Вицепремиера и Министър на Вътрешните работи Г-н Цветан ЦВЕТАНОВ за оказаното съдействие в този изключително важен културно-икономически ресор не само за България, но и за Европа и цял свят.

Поставеното начало продължава с предстоящите сесии на Софийската Седмица на модата - http ://www .sofiafashionweek .eu за висша, експериментална и луксозна абитуриентска и вечерна мода, както и в Пловдивската Седмица на Модата - http ://www .plovdivfashionweek .eu за представяне на спортно-елегантна, авангардна и алтернативна мода, конфекция, бельо и трикотаж.

Приложение:
Защитени Модели от колекциите на български дизайнери в рамките на Сватбена Седмица на Модата в Старинен Пловдив:

  • Модел на дизайнерката Росица Георгиева на МК «Росица Котюр», Варна в Къща-музей «Хиндлиян»
  • Модел на дизайнерката Любка Ганчева за МК «ИВА», Асеновград в Постоянна експозиция «Енчо Пиронков»
  • Модел на младия дизайнер Стоян РАДИЧЕВ, Асеновград в Одеон на Античния Филипополис
  • Модели на дизайнерката Даниела Панчева за МК «ТАЛАНТ», Асеновград в Етнографски музей
  • От ляво на дясно в Балабанова къща: Дизайнерката Марияна Хараланова след дефилето за МК «ДИМАР», Асеновград, Г-жа Надя Вълева-Председател на Национална камара за мода, Г-н Ди Джеймс-Президент на Световна модна асоциация, Управителката на Софийска седмица на модата Г-жа Галияна Арсова, Директор международни комуникации на Световна седмица на модата и мениджър за Европа Г-жа Палома Андрада и Г-н Луис де ла Круз – арт директор на Световна седмица на модата
 

 


3 август 2009 г.