Проект за промоция на български и кипърски сирена в Русия и Украйна

Асоциация та на млекопреработвателите в България, съвместно с Общокипърската асоциация на говедовъдите, разработи в началото на 2008 година проект за промоция на български и кипърски сирена в Русия и Украйна по европейска програма за насърчаване на износа на земеделски и хранителни продукти в страни извън Европейския съюз.

Мотивите да се заемем с този проект е почти незабелязаното ни присъствие на млечния пазар в Русия с няколко стотин тона годишно при износ около 20 хил.т. в минали години, познаването на българските млечни продукти от руския консуматор и приоритетно финансиране на проекти за промоция на пазари извън Европейския съюз.

Проектът беше подкрепен от нашето Министерство на земеделието и храните и от Министерство на търговията, индустрията и туризма в Кипър , за което сме благодарни.

Благодарни сме също така на експертите от Европейската Асоциация на млекопреработвателите - EDA /където АМБ членува от 2006 година/, които дадоха положителна оценка и ни подкрепиха в европейските структури.

След някои допълнения по указания на Европейската комисия, проектът беше класиран на първо място от одобрените 11 проекта, при предложени над 30.

Конкурсът проведен по всички правила за прилагаща организация спечели фирма Agropromotion ltd , Белгия. Сключени са и съответните договори с Разплащателните агенции в България и Кипър и от 24 Април т.г. проектът стартира. Предстои реализиране на предвидените прояви в следващите три години. Ще се направи мощна реклама на българско бяло сирене и кашкавал от краве, овче, козе и биволско мляко и съответно кипърските сирена Кефалотири, Халуми и Анари. Тези млечни продукти ще бъдат предлагани като европейски сирена под мотото „Европейско сирене, моля” и ще бъдат представени в специални опаковки с отличителни знаци на България и Кипър, и Европейския съюз и на съответните браншови организации. Мострите ще се изработят във фирми, одобрени за износ в Русия. Тези продукти ще бъдат представени на изложби и дегустации за показване на техните качества и хранителна стойност. В ТВ клипове, радиокоментари, DVD . брошури, плакати, билбордове ще покажем нагледно какво предлагаме. В срещи с търговци, консуматори и други заинтересовани лица ще обсъдим конкретни въпроси и възможности за тяхната дистрибуция.

На тези прояви ще имат възможност да присъстват желаещи фирми-производители и търговци.

Най общо целта на проекта е:

  • да поднесе информация на обществеността в Русия и Украйна за европейските сирена Кефалотири, Халуми и Анари , кашкавал и бяло саламурено сирене
  • да изгради представа сред потребителите и конкретни целеви групи за продуктовите характеристики и хранителни качества на уникалните млечни продукти, произведени в България и Кипър.
  • да се предложат и препоръчат нови ястия и диети на база разнообразието и качествата на европейските сирена с висок хранителни и диетични стойности
  • да бъде предизвикан интерес към европейските сирена и се предприемат маркетингови действия за съответните пазари
  • да се представят нови видове сирена на тези пазари, част от които, познават някои от нашите млечни продукти.
  • Да се увеличат възможностите на Кипър и България да разширят своя износ на тези големи пазари с неизчерпаеми потенциални възможности.

Уверени сме, че благодарение на инициативата и активната дейност на Асоциацията на млекопреработвателите в България и с подкрепата на нашите члеенове ще реализираме успешно проекта и ще дадем шанс на производителите на млечни продукти в страната убедително и трайно да влязат на руския и украинския пазар, да се увеличи износът на млечни продукти от България, за стабилизиране и нормално функциониране на млекопреработвателните предприятия.

Перспективите са реални и привлекателни – да ги осъществим с общи усилия!  

 

 


5 юни 2009 г.