Министър Джевдет Чакъров доброзорно включва хотелиери в публично-частни партньорства

Член на      Visit website

2 април, 2007

Министър Джевдет Чакъров доброзорно включва хотелиери в публично-частни партньорства

Днес, на среща с кметовете на черноморски общини, министър Джевдет Чакъров предложи с императивни инструменти в Закона за устройство на територията, инвеститорите в отрасъл „Хотели и ресторанти” да бъдат задължени да съфинансират изграждането на пречиствателни съоръжения в курортните и вилните селища в страната, под формата на публично-частни партньорства.

Национален хотелиерски мениджмънт клуб, като национална асоциация заема следната позиция:

  • Недопустимо е изключително държавни задължения, като осигуряване на инфраструктура, обществен ред, здравеопазване, пожарна безопасност, електроснабдяване, канализация и т.н. да бъдат вменявани като задължения на данъкоплатците, в т.ч. и на инвеститорите, в частност на хотелиерите. По този начин държавата отблъсква и местни и чужди инвеститори. За 2006 г., едва 2,7% от общите чуждестранни инвестиции в страната са реализирани в туристическия сектор. Това ли са инструментите на държавата да насърчи инвестициите?
  • Бизнесът може да бъде включван в публично-частни партньорства единствено доброволно и с негово съгласие. Насърчаваме партньорство на бизнеса с държавата, но не чрез нормативни актове. В сектора има крупни инвеститори, разполагащи с ресурс да партнират на държавата по инфраструктурни проекти в курортите. Държавата едва ли ще си спечели съюзник чрез извиване на ръце.
  • Милиардите, които се обещаваха на България по следприсъединителни европейски фондове, или няма да стигнат за пречиствателни станции (абсурдно) или държавата няма административен капацитет да ги спечели от Брюксел.
  • Припомняме, че на 02.02.2006 г., Национален хотелиерски мениджмънт клуб организира и проведе в резиденция Бояна, национална конференция на тема „Аспекти на взаимодействие между туристическия бизнес и местната власт”, след която бе изготвен меморандум и внесен и в МОСВ с вх. №92-00-128/08.02.2006 г.

В т. 17 , отправихме призив да бъдат създадени „Генерални планове за акумулиране и отвеждане на отпадни пречистени води, тъй като в немалко места не е изградена канализационна инфраструктура за заустване на пречистените отпадни води в море или в река”. В т. 18, предложихме, чрез данъчни облекчения или други финансови инструменти, държавата да стимулира хотелиерите, които въведат системи за пречистване на отпадни води, с мотива, че разходите за пречистване на 1 м 3 отпадни води от хотел може да достигне до 4 лв. в зависимост от местоположението на обекта. В т. 19, поддържаме позиция, разходите за строителство и модернизация в туризма да се признаят за разход преди облагане с данък печалба.

И досега не сме получили отговор от министър Джевдет Чакъров, по тези и други искания от меморандума.

За повече информация,
Илиян Иванов, (088) 850 81 99, (02) 868 03 08,
E-mail: office@TourMarketing.org,
Web: www .TourMarketing .org

 


 

Back   HOME

4 април 2007 г.