Хотелиерите оценяват негативно проектонаредба на здравното министерство
показва проучване на Национален хотелиерски мениджмънт клуб

  Член на  

    Експресно проучване във връзка с проекто-наредба на Здравното министерство, проведено от Националния хотелиерски мениджмънт клуб показва, че хотелиерите оценяват негативно предложението да участват наравно с държавата във финансирането и издържането на здравните пунктове и медицинските служители. Резултатите бяха представени пред журналисти на 28 март 2007 г. 100 процента от запитаните са отговорили , че дават отрицателна оценка на предложението.

    Хотелиерите от цялата страна са демонстрирали категорична солидарност към колегите си от курортните комплекси, информират от НХМК. Логично бе да се предвиди резултатът от експресното изследване. Инициирахме проучването, за да имаме думата на хотелиерите черно на бяло и у никой държавен администратор да не остане и капка съмнение, каква е нагласата на бизнеса, коментира Илиян Иванов, председател на НХМК.

    Национален хотелиерски мениджмънт клуб е провел консултация с ХОТРЕК (Европейската хотелиерска асоциация в Брюксел) и е констатирал, че България трябва да синхронизира нормативната си уредба за приемане на европейска здравно-осигурителна карта за гражданите от ЕС, пътуващи извън своето местоживеене.

    На предстояща среща с министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, председателят на НХМК ще връчи нормативния акт на Европейската комисия от 17 февруари 2003, която регламентира въвеждането на единна европейска здравно-осигурителна карта, както и регулация, която урежда прилагането на схемите за социално осигуряване на наетите лица, на самонаетите лица и членовете на техните семейства, пътуващи на територията на ЕС.

    По думите на Илиян Иванов никъде в Европа, а и по света няма подобна практика. Хотелиерите плащат данъци и е задължение на държавата да осигури на своите данъкоплатци не само медицинско обслужване, но и опазването на реда, пожарната безопасност, инфраструктурата и т.н.

    „Ако бъде приета проекто-наредба задължаваща хотелиерите да финансират изграждането, оборудването и издръжката на здравните центрове, тя ще бъде незаконна, тъй като не е предвидена в Закона за здравеопазването, т.е. няма да има правна тежест. Готови сме да водим цивилизован диалог с държавата и да намерим адекватно решение с министър Гайдарски. Ако обаче държавните администратори продължат да злоупотребяват с търпението на бизнеса сме готови и ви уверявам, че разполагаме с всички инструменти, да организираме протест пред парламента” заяви Иванов.

    Допълнително получени материали

 

 

Back   HOME

28 март 2007 г.