Национален хотелиерски мениджмънт клуб
официален домакин на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация

 

    Едновременно с присъединяването на България към Европейския съюз, от 1 януари 2007 г., Национален хотелиерски мениджмънт клуб бе приет като пълноправен член в световното семейство на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация, със седалище в Париж. Единствената призната от ООН световна бизнес организация в хотелиерството и ресторантьорството, в която членуват националните асоциации на над 100 държави и 50 световни хотелски вериги, информираха от НХМК.

    След осъществяването на две бизнес делегации за обмяна на опит в САЩ, националната асоциация, а чрез нея и България, е избрана за официален домакин на престижното събитие едва два месеца след членството си. В историята на българския туризъм за пръв път у нас се събират председатели на национални туристически асоциации от САЩ, Франция, Холандия, Швеция, Тунис, Йордания и др. Домакинството на среща от такъв ранг е знакова, с послание за равнопоставеност със страни не само с дългогодишни традиции в гостоприемството, а и с устойчиво нарастващи финансови показатели в индустрията.

    Според официалната статистика за 2006 г. България е била посетена от 5 158 000 чуждестранни туристи, което представлява 6,64% ръст спрямо предходната 2005-та. Приходите от сектора възлизат на 2 милиарда евро. Броят на хотелите в България е 2880, без в това число да влизат т.нар. семейни хотели до 15 стаи. Значителен е ръстът на новото строителство, където за периода 2005-2006 година се наблюдава ръст в предлагането от приблизително 30%, т.е. предлагането сериозно надвишава търсенето. Това оказва силно влияние върху средния приход от турист, най-важният икономически показател за индустрията. За съжаление, за 2005 г. този показател е 400 евро, а за 2006 с 12,25 евро по-малко, или 387,75 евро, т.е. наблюдава се спад.

    Сектор „Туризъм” генерира 14% от брутния вътрешен продукт на страната, и осигурява работни места за 140 000 служители, което представлява 4% от общото заетите в България. По време на високия туристически сезон, броят на заетите в туризма се удвоява.

    Инвестициите в сектора представляват 2,7% от общите чуждестранни инвестиции в България. Международните прогнози за развитието на туристическия сектор в България са, до 2016 г. туристическият отрасъл да генерира между 16% и 16,4% от БВП или 7,7 млн. евро. Според проучвания на Световният съвет по туризъм до 2016 г. се очакват:

    • 3,9% годишен ръст на приходите от чуждестранни туристи
    • 5,3% годишен ръст на разходите за туризъм, реализирани от българските граждани, както в България, така и в чужбина
    • 3,7% годишен ръст на инвестициите в сектора
    • 3,3% годишен ръст на разходите за туризъм и пътувания, направени от Българското правителство и администрация.

 

 

Back   HOME

12 март 2007 г.