![]() |
![]() |
Внедряване на системата НАССР в малки и средни заведения за хранене |
Според приетия НАССР план, управителят трябва да контролира определени показатели в критичните точки, които само за една група ястия може да са четири и повече, а групите ястия в менюто на един ресторант са много” коментира Илиян Иванов председател на Национален хотелиерски мениджмънт клуб, по време на консултантският панел във Велико Търново. Когато дойдат на проверка, инспекторите ще изискат неоспорими доказателства, че е провеждан контрол в критичните точки. По отношение на микробиологичната чистота на работните повърхности, например контролът може да се докаже чрез резултати от лабораторни изследвания. Ресторантьорите изчислиха, че ако го извършват сами, контролът само в една критична точка на година ще им струва близо 7000 лв, а критичните точки са много повече, следователно и разходите. В тази цена влизат консумативите 4,50 лв./проба и апарат за 2000 лв., като резултатите излизат за една минута. Ако решат да носят пробите в лаборатория, цената на една проба за една критична точка е 9 лв., но резултатите излизат след няколко дни, т.е контролът е неадекватен
За малките и средни предприятия е непосилно да заделят тези средства за ежедневен контрол, независимо дали ще ползват външна лаборатория или ще извършват контрола сами, всички тези разходи ще рефлектират върху повишаване на цените в ресторантите и хотелите, а търсенето у нас е много чувствително на тази тема, посочват собственици на малки ресторанти.
Собственикъ на сладкарска работилница смята да реши този проблем, като инсталира видеонаблюдение в работните помещения, записите от които ще предоставя на инспектиращите за да се убедят дали и как се спазват или не правилата за безопасност на храните по НАССР.
4 декември 2006 г.