БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Четвърти Годишен форум на хотелиерите – Туризъм-България – Европейски съюз

Националният хотелиерски мениджмънт клуб , член на БТПП, проведе на 12 октомври за четвърти път своя Годишен форум. Най-силното събитие в сферата на туризма през годината започна след официалното откриване на специализираната изложба за хотелско и ресторантско оборудване и обзавеждане SIHRE и туристическа борса, в зала Мусала, в Интер експо център, София.На форума присъстваха 120 хотелиери от цялата страна.

От ДАТ представиха стратегия за отрасъл “Туризъм”, за периода 2007-2009, като основният акцент бе върху диверсификацията на сегментите, които България ще привлича като туристическа дестинация.

Д-р Красен Станчев от Института за пазарна икономика представи страничен поглед върху връзката държава-гостоприемство. Той обърна внимание върху необходимостта от министерство на туризма , а категоризацията на хотелите да се определя на пазарен принцип – от търсенето.

От страна на бизнеса, Станислав Новаков, изпълнителен директор на “Хотели мениджмънт холдинг” АД, фокусира върху новите предизвикателства, пред които ще се изправят хотелиери и туроператори при влизането на страната ни в ЕС.

Една от сферите, на които страната ни трябва да обърне сериозно внимание е безопасността на храните. Основните аспекти по тази тема бяяха представени от Ради Стамболов, зам.-председател на Евроток България, представителство на Европейската асоциация на професионалните готвачи.

По време на форума бе прожектиран филм, представящ накратко част от хотелските концепции, които бяха посетени по време на първата официална делегация на хотелиери в САЩ (Ню Йорк, Чикаго и Маями) през месец май.Бе анонсирана и втората официална делегация на хотелиери в САЩ, която ще се състои през февруари 2007 г..Ще бъдат посети хотелски концепции в градовете Лас Вегас, Сан Франциско и Хавай.

13 октомври 2006 г.