БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Хотелиери и готвачи раздвижиха диалогът с контролните органи

Липсата на ясна и систематизирана информация от страна на контролните органи, както и липсата на източници на информация са двата основни фактора, които затрудняват бизнеса при въвеждане на системата НАССР в сектор „Хотели и ресторанти”. Това стана ясно след оповестяване на резултатите от проучване, проведено по време на тридневната международна конференция „НАССР за безопасност на храните и екологичните изисквания в туризма”. Другите два фактора са съответно заделянето на финансови средства (както за консултант по НАССР, така и за реконструкция и модернизация на кухненските помещения и оборудване) и наближаващият краен срок. „Очертава се още едно голямо препятствие - обучението на персонала, защото текучеството е голямо, особено в сезонните обекти, а половината от жизнеността на системата НАССР се дължи на първоначално и последващо обучение за спазване на процедурите за безопасни храни” каза Илиян Иванов, Председател на Национален хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК), организатор на международната конференция. Според Иванов, за липсата на информация от страна на контролните органи са възможни няколко причини. Едната може да е, че създаването на Агенция за безопасност на храните, обединяваща функциите на дирекции от три министерства, ще предизвика неизбежни структурни промени, които за известно време ще извадят от равновесие самите работещи служители, които и без това са далеч от желаната ефективност. Другата - че РИОКОЗ и НВМС вероятно нямат достатъчно на брой квалифициран ресурс, обучен по НАССР, симптом, показващ, че самите ведомствата са закъснели с обучението на инспекторите. Трета – няма създаден браншови стандарт, който да е приет както от бизнеса, така и от държавата.

Като естествено продължение на тридневната международната конференция, на 26 април се състоя кръгла маса, на която се обсъждаха предстоящите промени в Наредба №7 (към Закона за храните) - поднормативният акт, който всъщност е наръчник на инспекторите от РИОКОЗ и НВМС при проверка на съответствията. „Влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за храните са неприложими без да се направят смислени промени в Наредба №7”, коментира Ради Стамболов, Зам. председател на Евро-Ток България, представители на Европейска асоциация на професионалните готвачи. „Инициирахме тази кръгла маса за да възобновим диалога с държавните контролни органи по въпроси, пряко засягащи бизнеса, които досега държавата решава еднолично", допълва Стамболов.

Изводите от кръглата маса:

„Обнадеждени сме, че международната конференция по безопасност на храните въздейства инициативно на представителите на Европейската асоциация на професионалните готвачи”, коментира Илиян Иванов. Според Ради Стамболов този диалог няма да бъде последен и дискусиите ще продължат.

Резултати от проучвнето

 

8 май 2006 г.