БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Резултати от срещата между представителите на туристическия бранш и Министър Пламен Орешарски при Президента на България г-н Първанов

На 17 март 2006 г. се проведе среща между представителите на туристическия отрасъл и ръководството на Министерство на финансите в лицето на Министър Пламен Орешарски и Зам.-министър Георги Кадиев по покана на Президента на България г-н Георги Първанов. На срещата присъства и новоназначеният Председател на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джебури. Форматът на срещата, продължила около 90 минути, основно бе дискусия върху данъчната политика в сектора и по-специално ДДС за туристическите услуги.

За съжаление, по време на дискусията между двете страни не бяха постигнати никакви конкретни договорености. Позицията на Държавата е, че отрасълът е приоритетен, но не смята, че тази приоритетност трябва да се изрази чрез конкретна преференциална данъчна политика. От друга страна, министър Орешарски вижда една такава подкрепа чрез увеличаване на бюджета за национална реклама на България като туристическа дестинация или други непреки стимули. По време на срещата обаче, представителите на Държавата не се ангажираха с никакви конкретни срокове, нито с конкретни финансови параметри, нито с конкретни проценти завишение на бюджета за подпомагане на отрасъла.

По отночение на ДДС за туризма, министър Орешарски бе категоричен, че с влизането на страната ни в ЕС, ДДС за туристическите пакети, които се продават в чужбина ще е 20%, а не както досега 7%. Тъй като страната ни вече е затворила преговорната глава „Финанси”, сега вече е немислимо отново тези поети ангажименти да се предоговарят. Дори да бъде отворена въпросната глава, представителите на държавната власт не очакват да постигнем прогрес в едни подобни потенциални преговори. Ще се търси някаква възможност поне за хотелите и ресторантите ДДС да не достига нивото от 20%, но засега всичко е в сферата на намеренията. Факт е, че вече са сключени договорите с чуждестранни контрагенти за 2007 г., с калкулирано 7% ДДС. При увеличаването на ставката всички загуби ще бъдат понесени от реалния бизнес. Държавата не се ангажира дори и с минимални, частични компенсации. Един от основните мотиви на Министерство на финансиите по този въпрос бе, че държавната политика в страната е за еднакви, недиференцирани ставки на ДДС за всички отрасли. Ако се допусне изключения за отрасъл „Туризъм”, то другите браншове също биха претендирали за различни от основните ДДС ставки.

В крайна сметка, в официалното си писмо до Национален хотелиерски мениджмънт клуб, министър Орешарски подчертава, че:

„Във връзка с предложените от Вас данъчни облекчения следва да имате предвид, че един от принципите на данъчната политика, провеждана през годините е отрасловата неутралност. Предложените данъчни облекчения в областта на туризма ще нарушат този принцип и ще се получи неравнопоставеност между различните отрасли, тъй като въвеждането на данъчни облекчения за определен сектор от икономиката се разглежда като предоставяне на „държавна помощ” по смисъла на Закона за държавните помощи и правилника за неговото прилагане.”

От своя страна председателят на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джебури пое единственият ангажимент от страна на държавата като обеща до месец юни, 2006 г. да представи разработена цялостна стратегия за развитие на отрасъла.

Срещата завърши с намерението дискусията по проблемите на сектора да продължи без представителите на Държавата да поемат ангажимент и конкретизират ден, място, час и тема на разговорите.

27 март 2006 г.