Регулиране вноса в САЩ
В САЩ отговорността за сигурността и надеждността на храните както и регулаторните механизми по вноса са поделени между различни институции и агенции на федерално и щатско ниво. Тези агенции не одобряват, не лицензират и не издават разрешителни за произведени в САЩ продукти или при между щатската им търговия или при международната търговия. Американското правителство е инициирало създаването на различни закони и процедури за осигуряване сигурността на храните.
През 1997 г. Националната президентска инициатива за сигурност на храните увеличи усилията на американското правителство за намаляване на заболяванията породени от некачествени храни. Тази инициатива доведе до стратегическо планиране на усилията на САЩ за сигурност на храните, до подобряване на системата за надзор и координация между Федерални, Щатски и локални власти в сферата на здравеопазването, до подобряване на способността за оценка на риска, до увеличаване на инспекциите и т.н. Администрацията по храни и лекарства (FDA) слага голямо ударение в своята дейност на осигуряване сигурността на местно произведените и внесени свежи продукти и внесени храни. За повече информация виж: www.foodsafety.govАдминистрацията за храните и лекарствените средства (FDA) е част от Министерството на здравеопазване и социалните грижи (DHHS) и Общественото здравно обслужване и е една от най-старите федерални агенции, чиято главна функция е защитата на потребителя. Към нея има и 6 центъра с функции свързани със сигурността, здравословността, контрола върху внасяните продукти.
Администрацията за храни и лекарствените средства (FDA) е отговорна за сигурността на всички храни (без месо, домашни птици, замразени и сухи яйца и етикетите на алкохолните и тютюневи продукти), козметика, лекарства, биологични, медицински и радиологични продукти.Министерство на земеделието (USDA)
Регулаторните функции на МЗ са наложени от: Animal and Plant Health InspectionService (APHIS), the Food Safety Inspection Service (FSIS), Grain Inspection Packers andStockyards Administration (GIPSA)/Federal Grain Inspection Service (FGIS), and AgriculturalMarketing Service (AMS).
- Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) е отговорна и следи за спазването на регулаторите свързани с вноса и износа на растения и животни и земеделски продукти.
- Plant Protection and Quarantine (PPQ) Program ръководи програми и дейности в различни пристанища свързани с предпазването от навлизането и разпространението на чуждестранни вредители
- Food safety inspection service (FSIS) е отговорна за обезпечаване на сигурността, здравословността за консумация и надлежното маркиране на месото (от едър рогат добитък, овче, свинско, козе и конско) и продукти от птиче месо във вътрешната и външна търговия
- Grain Inspection Packers and Stockyards Administration (GIPSA), Federal Grain Inspection Service (FGIS) - осигурява информация на фермерите, износителите и купувачите на международните пазари с информация, която точно и последователно описва качеството и количеството на зърното, което се продава и купува.
- Agricultural Market Service (AMS) включва в себе си голям брой програми, които улесняват маркетинга на селскостопанските продукти, гарантирайки на потребителите качествени продукти и осигурявайки честна търговска практика. Agricultural Market Service (AMS) осигурява следните услуги:
1) Стандарти по качеството
2) Степен на качество и сертификацияАгенция за защита на околната среда - координира действията на правителството от гледна точка на околната среда посредством проучвания, мониторинг и изпълнителни действия.
Бюро за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия - като част от Министерството на финансите отговаря за налагане спазването на законите, свързани с производството дистрибуцията и етикетите на алкохолните продукти, с изключение на виното, което съдържа по-малко от 7% алкохол, за което пък отговаря Администрацията за храните и лекарствените средства.
Федерална търговска комисия (FTC)
Бюро за защита на потребителите освен защитните функции осъществява контрол върху рекламирането на храните.
Отделът за рекламна практика защитава потребителите от подвеждащи реклами или с невярно съдържание.Изисквания при поставянето на етикети:
Съгласно Федералния закон за храна, козметика и лекарствените средства, етикетите трябва да съдържат специфична информация, показана по недвусмислен начин и с фразеология, която обикновения потребител ще прочете и разбере при нормални условия на покупка и използване. Ако храната е пакетирана следните задължителни елементи трябва да присъстват върху етикета на английски език:
- Име на продукта;
- Количество - нето;
- Име, адрес, град, държава и пощенски код на производителя, пакетиращия или дистрибутора.Пощенският код върху вносните продукти може да не се изписва;
- Съдържание;
- Информация за храната: www.cfsan.fda.gov
Регулиране на съдържанието и пакетирането.
- Изисквания за хранителни добавки
Необходимо е специално разрешение преди дадена хранителна добавка да бъде пусната на пазара. Преди да използва определена хранителна добавка в САЩ, производителят трябва да получи разрешение от Администрацията по храните и лекарствените средства. Допълнителна информация за хранителните добавки може да бъде открита на адрес: www.cfsan.fda.gov . За да реши дали хранителна добавка или оцветител може да бъде използвана, агенцията взима под внимание състава и свойствата на веществото, вероятните количества, в които ще бъде използвано и възможните му дългосрочни ефекти и редица други фактори. В случай, че дадена добавка е одобрена, се съставят регулаторни изисквания за видовете храна, в които може да бъде използвана, максималните количества както и за начините, по които да се обозначава наличието на тази съставка върху етикета на продукта.- Пестициди и други замърсители
Агенцията за Опазване на Околната Среда (АООС) съставя изисиквания за максималните количества от тези вещества, които са допустими.
FDA Good Manufacturing Practices (GMP). Законът за храните, лекарствените средства и козметиката (FD&C act)дава на Администрацията по храните и лекарствените средства властта да установява и налага изисквания и стандарти за хранителните продукти като по този начин ги предпазва от заразяване/замърсяване.- Мляко и сметана
Вносът на мляко и сметана е предмет на изисквания от FD&C act и на закона за Внос на мляко (Import Milk Act). Тези продукти могат да бъдат внасяни само ако са придружени с разрешителни за внос от МЗСГ Администрацията по храни и лекарствени средства, Центъра за здравословни храни и хранителни добавки и т.н.- Растителни и животински продукти
Тези продукти трябва да са придружени от фито-санитарен сертификат издаден от властите в страната по износа. Едрият рогат добитък и домашните птици трябва да са придружени от здравен сертификат издаден от властите в страната по износа.
- Месо и месни продукти
Всички товари съдържащи месо или месни хранителни продукти трябва да са инспектирани от Animal and Plant Health Inspection Service и от Food Safety and Inspection Service преди да бъдат освободени от американската митница.Също така се определя дали страната износител притежава качествата, които да и позволяват да изнася месо в САЩ.- Търговска марка
- американското законодателство забранява внасянето на стоки, чиято марка е била регистрирана в патентното ведомство на САЩ (Patent and Trademark Office).Документи изисквани при внос в САЩ
- Митнически образец 3461;
- Коносамент;
- Търговска фактура или проформа фактура;
- Опаковъчен лист;
- Полица в полза на Митницата за покриване на потенциални мита, такси и вреди, произлезли след освобождението на товара;
- Други необходими документи за определяне на търговската допустимост.
За подробна информация : pdf file или www.customs.gov/xp/cgov/import/