Назад

Деловите среди в Хасково отбелязаха 120-годишнината от основаването на Българската търговско-промишлена палата









Почетни плакети със знака на област Хасково  получиха председателят на БТПП Цветан Симеонов и председателят на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев. Плакетите им връчи областният управител Станислав Дечев по време на юбилейна среща по повод 120-годишнината от основаването на българските търговски палати и 25 години от създаването на Единната система на търговско-промишлените палати/камари в България. Отличието е за заслуги на бизнеса в развитието на региона.

„Благодарение на съвместната работа на Българската търговско-промишлена палата, в частност на Хасковската палата и Областна администрация Хасково, през годините са осъществени много ползотворни инициативи. С вас ние реализираме една изключително важна част от държавната ни политика – осигуряване на възможности за развитие на бизнеса и икономиката на областта, работни места, подобрен стандарт и достоен живот на хората“, каза в приветствието си областният управител.

На срещата присъстваха представители на бизнеса, социалните партньори, неправителствени организации.

Приветствия по повод юбилея поднесоха и кметовете на  Хасково и Димитровград  - Добри Беливанов и Иво Димов. Кметът Първомай Ангел Папазов удостои с плакет и грамота на Общината председателя на Хасковската палата.

Цветан Симеонов посочи някои от последните интересни проекти, реализирани от Палатата. Сред тях е обновеното мобилно приложение БГ Баркод, чрез което може да се сканира баркода и да се получи в реално време информация за продукта, маркиран с този баркод. За да се възползват от предимствата на това приложение, което води до повишаване на доверието на потребителите в съответната марка продукти, е необходимо нейният производител да е въвел данни в Продуктовия каталог на GS1 България. Г-н Симеонов призова представителите на хранителния бранш от Хасково да качат описанията на продуктите си в създадената от Палатата интернет платформа със съответните параметри като съдържание, хранителна стойности, алергени и други. Това ще им помогне и при изпълнение на изискванията на Регламент 1169/2011 на ЕС за предоставяне на информация на крайните потребители.

Председателят на БТПП връчи Алманах "120 години български търговско-промишлени палати" на областния управител и на кметовете на общините. В рамките на посещението той проведе индивидуални срещи с областния управител, кмета на Хасково и  с председателя на Комисията по енергетика и депутат в 43-то Народно събрание Делян Добрев.

Юбилейната среща приключи с инициирането на благотворителна кампания в помощ на Гимназията с преподаване на чужди езици „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково. Целта е набиране на средства за участието на ученици в международното състезание International Moot Court, което ще се проведе в гр. Хага в Международния съд за правата на човека през януари 2016 г.

Повече информация за благотворителната инициатива може да намерите тук.


24.11.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад