Назад

Възможности за бизнес с Украйна бяха представени в БТПП





Министърът на инфраструктурата на Украйна Андрий Пивоварски се срещна с представители на бизнеса в БТПП. Основната цел на срещата му бе да представи актуална информация за реформите в Украйна, инфраструктурни проекти, инвестиционния климат и възможностите за бизнес.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров откри срещата и подчерта отличното сътрудничество с Посолството на Украйна в София и ТПП на Украйна, с която се планират различни съвместни проекти.

Н. Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, информира, че реформите в неговата страна са мащабни, обхващат редица икономически области и имат пряко влияние върху бизнеса.

Министър Пивоварски представи Украйна като страна, в която се случват амбициозни икономически промени. През септември 2015 г. те са довели до отбелязване на икономически растеж за пръв път от 5 години. Страната се бори с корупцията, налага прозрачност в държавното управление, насърчава конкуренцията, предвижда поетапна приватизация, информира обществото за разходите, правени от държавни компании, министерства и ведомства.

Министърът на инфраструктурата на Украйна представи някои проекти в областта на изграждането на транспортни коридори, важни за транспортирането на селскостопанската продукция, която е в основата на украинската икономика. През настоящата година до момента от Украйна са изнесени общо 37 млн.тона зърно.

Беше представена информация и за предстоящата приватизация на компаниите, които управляват пристанищата в Украйна, както и развитие на вътрешните водни пътища, по които се транспортират 4 млн. тона товари годишно. Необходимите инвестиции в тези проекти възлизат на 10 млрд. щ.д.

В рамките на провелата се дискусия министър Пивоварски обяви, че до месец ще бъде открита пряка самолетна линия Киев – София, която ще функционира три пъти седмично. Той отговори на редица въпроси на представители на български компании, свързани с темите: туризъм, възможност за участие на български фирми в търгове и обществени поръчки, обявени от украинското министерство на инфраструктурата, напредъка на страната в областта на иновациите и др.

Презентацията на министър Андрий Пивоварски - ТУК


16.11.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад