Назад

120-годишнината на търговско-промишлените палати в България честваха в Стара Загора



120 години от основаването на търговско-промишлените палати в България честваха в Стара Загора. Церемонията се състоя в Регионалния исторически музей. Гости на тържеството бяха Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП, Анри Мaлос, досегашен председател и настоящ член на Европейския икономически и социален комитет, представители на регионалните и местните власти, на бизнеса от регион Стара Загора, граждански организации и др.

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, припомни, че през далечната 1895 г. в един и същи ден в четири града - София, Пловдив, Русе и Варна, са създадени първите Търговско-промишлени палати. Няма сфера на икономиката, в която нашите предци да не са оставили следа, категоричен бе той. По думите му Палатата в Града на липите вече 25 години е достоен член на Единната палатска система, с висок национален и международен авторитет.

На това доверие, което ни се оказва, трябва да се отблагодарим с още по-сериозна работа и нови успехи, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. Старозагорската палата е сред водещите, всяка година тя е в първата тройка. По комуникации, европейска интеграция и европейско проектиране Старозагорската палата е трайно водеща, категоричен бе Симеонов. Той припомни и постиженията на БТПП през тази година като обновен регистър и дигитални сертификати, както и надградено мобилно приложение БГ баркодНие се борим не за налагане на данъци за храни, а за информиран избор на гражданите. Нямаме друго право на съществуване, освен в името на българския бизнес и създаването на по-добра икономическа среда, каза още Симеонов.

Палатите са независими и пазят своята независимост, подчерта Анри Мaлос. Той разказа, че първата палата във Франция е създадена преди 520 години в Марсилия и дори кралят се страхувал от нейната политическа независимост. Всеки ден виждам, че България се променя, но най-важни са бизнесът и предприемачите. Пожелавам още стотици години успех на палатите в България, каза още Анри Малос, който е ръководил екипа, подготвил присъединяването на България към Европейския съюз.

В знак на благодарност за доброто сътрудничество между БТПП и Областна администрация Стара Загора председателят на БТПП връчи почетен знак на областния управител инж. Ранов, както и Алманах с историята на търговско-промишлените палати у нас.

Олег Стоилов връчи награди на партньори на Старозагорската търговско-промишлена палата и благодари за ползотворното сътрудничество през годините.

Пред гостите бе представено и видеопослание за Национална дарителска кампания за възстановяване на къщата на Иван Грозев, първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска търговско-промишлена палата), в Карлово и превръщането й в музей.

 


16.11.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад