Назад

Среща между г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП и г-н Александър Томилов, търговски представител на Руската федерация



На 17 март 2010 г. в сградата на БТПП се проведе среща между председателя на БТПП, г-н Цветан Симеонов и г-н Александър Томилов, търговски представител на Руската Федерация в България. Срещата беше по искане на руската страна.

Основна тема на срещатабяха възможностите за активизиране на усилията на ТПП на двете страни за подпомагане на дел o вите контакти между бизнеса и насърчаване на взаимната търговия.

Г-н Томилов изрази желанието си отличните търговски отношения между двете страни да се запазят, въпреки отчетения спад с над 50% за 2009 г. на взаимния стокообмен под влияние на икономическата криза. Насърчаването на търговските отношения включва увеличаване на руските инвестиции в България, реализация на енергийните проекти, транспортните коридори, интензифициране на морския и железопътен транспорт.

Г-н Симеонов подчерта, че Русия е наш стратегически партньор и БТПП работи и ще продължи да работи в услуга на бизнес-общностите от двете страни, като подпомага руските и българските фирми за осъществяване на делови контакти.

г-н Александър Томилов информира, че със съдействието на българското Министерство на земеделието и храните, в Москва е организиран постоянен павилион, където български фирми от хранително-вкусовата промишленост и винопроизводители ще могат да предлагат своите продукти през 2010 г. Предоставена бе информация за предстоящия информационен форум „Технологии в машиностроенето 2010”, който ще се проведе в гр. Жуковски, Московска област, в периода 30 юни – 4 юли 2010 г. За повече информация: сайта на форума: www .forumtvm .ru , или на е-мейл: info@forumtbm.ru .

Г-н Симеонов определи организирането на постоянен щанд за български продукти в Русия като чудесна инициатива, която ще утвърди позициите на добре известни продукти на руския пазар и ще помогне на българския малък и среден бизнес да преодолее кризата по-лесно.

Двете страни се договориха да продължат да си сътрудничат и в бъдеще с цел насърчаване на икономическото сътрудничество чрез обмен на информация, участие в съвместни инициативи, размяна на бизнес делегации и др.
17.03.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад