Назад

Участие на БТПП в представяне на „План Юнкер" от вицепрезидента на ЕК Юрки Катайнен





На конференция "Инвестиционен тласък за Европа" заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен представи Инвестиционния план за Европа - „План Юнкер". 
 
Специални гости бяха председателят на БТПП Цветан Симеонов и зам.-председателят Георги Стоев, представители работодателски организации, синдикати, инвеститори, народни представители, дипломати.
 
Събитието е част от работната програма на вицепрезидента на ЕК в София, в което участваха Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика и Божидар Лукарски, министър на икономиката. 
 
Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, анализира трите части на „Плана Юнкер“. Първата част е относно Европейския фонд за стратегически инвестиции, втората касае прозрачност на проектите, а третата – разширяването и укрепването на вътрешния пазар – главен приоритет. 
 
„Основна цел на Плана Юнкер е стимулиране на частните инвестиции в реалната икономика, публично-частните партньорства“, посочи комисарят. "Трудно е да се намерят добре структурирани надеждни проекти. За целта са необходими поредица от прозрачни проекти, за да могат частните инвеститори да направят своя оптимален избор за инвестиции". 
 
На въпрос, поставен от председателя на БТПП към вицепрезидента на ЕК, дали европейските институции ще имат достатъчно капацитет да направят оценка на постъпилите проекти, Юрки Катайнен отговори, че експертна група ще разглежда проекти с голяма обществена икономическа значимост. Симеонов постави и въпроса дали е регламентирано съотношението между публичните и частните средства при реализиране на проектите. Оказа се, че няма предварително изискване в тази посока.
 

17.04.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад