Назад

Трябва равнопоставеност на частните и държавните съдебни изпълнители и тогава нека по-добрият да бъде по-търсен и по-мотивиран



ЦВЕТАН СИМЕОНОВ – председател на УС на БТПП на кръгла маса на тема „ Актуални въпроси и състояние на частното съдебно изпълнение
 
БТПП продължва да насърчава и подкрепя Камарата на частните съдебни изпълнители. Като най-голяма работодателска организация сме заинтересовани от сътрудничество с Камарата. За дейността на частните съдебни изпълнители е много важен един наш успешен проект в разширяването на дейността на Арбитражния съд при БТПП. За последните 3 години делата, които се разглеждат от АС се утроиха и като брой, и като искови суми. Сроковете продължават да бъдат кратки. Вече има електронен достъп за страните, за арбитрите и за вещите лица. Така мога отговорно да кажа, че сме сред водещите арбитражи, не само по брой, но и по начин на осигуряване на тази услуга и в Европа и в света. Нашите парньори се изненадват от броя на делата и от годишното им нарастване. В този смисъл за сътрудничество с вас ще се радваме ако чрез Камарата на частните съдебни изпълнители получаваме отзиви за арбитражните решения. При вас опират нещата със изпълнението, ако виждате някакви посоки, в които може да се усъвършенства работа на АС ще ви бъдем благодарни да ги споделите със нас.
Подрепяли сме становища за развитие на частното съдебно изпълнение. Тук пред мен имам последното, което сме подкрепили – несъгласие със неравноправното третиране, това че такси трябва да плаща частния съдебен изпълнител за разлика от другите изпълнители, които са към министъра на правосъдието. 
Имаме и своите очаквания към частното съдебно изпълнение, да видим малко по-голяма бързина, не че въздействието, на която и да е администрация и управление в България има такива срокове, но ако е възможно да работите за още по-бързо вдигане на мерките, след като вече е погасено едно задължение. Искаме и ще подкрепим това да имате достъп, вие като частни съдебни изпълнители до информацията, която е в информационните масиви на банките, за това защото по информация, която имаме от нашите експерти занимаващи се в тази сфера, все още частните съдебни изпълнители  не получават навременна информация,  когато се запорира дадена банкова сметка, за неиния размер, за това дали може да се удовлетвори претенцията на кредитора от тази сметка и други. Ние ще бъдем на ваше разположение за всякакви други допълнителни въпроси, които могат да усъвършенстват частното изпълнение. Очевидното е, че посоката в която трябва да работим заедно, е пълна равнопоставеност на частните и държавните изпълнители и тогава нека по-добрия да бъде по-търсен и по-мотивиран.

20.04.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад