Назад

Всеки ден си задаваме въпроса какво още да направим за нашите членове

Управителните съвети на БТПП и БПКс подписаха меморандум за икономическата категория „строителен предприемач” от тази година да стане част от националния класификатор на България.








 
Управителните съвети на Българската търговско-промишлена палата и Българската предприемаческа камара в строителството подписаха меморандум, който е продължение на усилията на Търговско-промишлената палата, икономическата категория „строителен предприемач” от тази година да стане част от националния класификатор на България. 
Председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов каза, че предвидимите и авторитетни строителни предприемачи, все повече ще имат място във икономиката. БТПП подкрепя усилията по утвърждаване ролята на строителните предприемачи и за създаването на прозрачност за хората на този толкова важен бранш, което правят и за своите членове. 
Г-н Сименов даде няколко примера с търговските палати. Във целият свят преобладават търговските палати с доброволно членство. След промените редица палати в Европа, които са били изключително място за задължително членство, визирам например Унгария, Словения, вече преминаха към доброволното членство. През май миналата година и в Сърбия беше приет закон, който даде срок до 2 години да преминат към доброволно членство. Холандия, държава със смесена система на членуване, също е поела пътя към доброволното членство в търговските палати. Имаме предварителна непотвърдена информация, че вероятно в Испания - една от цитаделите на задължителното членство, тенденцията за доброволност също е видима. За това ние изключително много ценим сътрудничеството със всички организации. В това число и със Строителната камара, която е в същия сектор. Ние ценим високо и онези организации, които са привлекателни за своите членове с услугите, които предлагат и с това, което правят за членовете си. За това ние всеки ден си задаваме въпроса с тези организации, какво още да направим за нашите членове. 
Съвсем не е за пренебрегване начина, по които ще действаме. Регистъра има своето съществено значение. Това че някой ще вписан вътре ще означава допълнителна сигурност на търговските партньори, на тези които ще възлагат поръчки. Не е за пренебрегване и това, че този които фигурира вътре може да разчита и на по-голямо доверие от другите институции включително от банките. Надявам се и лихвите да бъдат по-ниски, защото в такива случаи се изключва част от риска от избиране на лош клиент на банката.
 
Радвам се че днес, 2011 година Управителния съвет на Българската предприемаческа камара със силната подкрепа на БТПП извоювахме икономическата категория – строителен предприемач, за която се борихме доста години да се легитимира на нашият пазар, което е един голям успех, това каза председателят на Българската предприемаческа камара в строителството (БПКСтр) Николин Гаврилов. Естествено това доведе до следващата стъпка да регистрираме всички фирми, които се препознават като строителни предприемачи в България. И естветвено БТПП, на която ние сме членове изяви желание да подпишем този меморандум  за съвместна дейност, освен другите помощи, които ни оказаха. Става дума и за законодателството за което се бориме със парламентарния секретар със екипа на БТПП, за да вкараме в регистъра всички тези фирми, които се препознават като строителни предприемачи. Този регистър, които е утвърден от БТПП и е публичен, освен всичко ще дава голямо предимство за всички фирми, които влязат в него. Вие знаете, че БТПП е член на Европалати и това е един друг скок строителния предприемач за бъдеще се очертават като легитимни  дай Боже да извоюват мястото си в реалния пазар. По отношение на критериите на УС на БПКСтр, ние ги утвърдихе и те са скромни. Всеки един които се препознава като строителен предприемач трябва да има регистрирана фирма с дейност осъществяваща предприемачество и строителство. Да произвежда един продукт и да го реализира на пазара като строителен предприемач, било то бетонови изделия, било то ел. табла, високо строителство жилищни сгради независимо като средна или голяма предприемаческа фирма. Да има в екипа си човек с техническо образование, може да бъде инжинер, техник или архитект. Да няма никакви задължения към държавните институции. Тези, които отговарят на тези критерии ги призоваваме да се запишат към този регистър в в БТПП.
Очаквам първото полугодие, когато пазара се размрази се надяваме да има чуждестранни инвеститори и в нашия сектор. Както знаете първите реални инвеститори на нашия пазар бяха при нас. За да се отърсим от кризата се надяваме банковите институции да отпускат кредити с по-малки лихви. Ние днес с този меморандум приканваме всички строителни предприемачи да се регистрират, за да могат да влязат в публичното пространство и всеки да ползва техните услуги. 

20.04.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад