Назад

Доста по-лесно е да се открие фирма в България отколкото в Русия

Българо-руски бизнес форум в Москва








 

Съществува положителна тенденция в икономическите отношения между България и Русия. С тези думи бе открит бизнес форумът организиран от БТПП и Търговско промишлената палата на Руската Федерация(ТППРФ) в Българското посолство в Москва днес, 7 април 2011 г. Зам.министърът на икономиката енергетиката и туризма, Иво Маринов приветства участниците във форума и подчерта, че Русия е традиционен и важен търговски партньор за България.

Сътрудничеството в енергетиката, туризма, строителството и хранителната промишленост е само част от възможностите, съществуващи в двустранната търговия. Зам.председателят на ТППРФ Георгий Петров и председателят на БТПП Цветан Симеонов очертаха начините за намиране на партньори в двете страни, дейността на палатите в помощ на бизнеса. Г-н Симеонов разви тезата, че търговско-промишлените палати имат за цел предоставяне на информация, създаване на условия за контакти и премахване на пречките, най-често свързани с нетарифните ограничения, стоящи пред бизнеса.

Участниците във форума се запознаха с услугите, предоставяни от Руската агенция за подпомагане на малкия и среден бизнес, която е подписала споразумение за сътрудничество с българския си партньори ИАНМСП. От българска страна обзор на икономическата и инвестиционна среда направи изп.директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Добра практика и много конкретни полезни съвети сподели с участниците в събитието Михаил Михов, президент на фирма Група МКМ, която отдавна работи на руския пазар. Сравнението показва, че е доста по-лесно да се открие фирма в България, отколкото в Русия. В момента ДДС в Русия е 18%, ,данъкът печалба е 20%,  данъкът върху доходите на физическите лица е 13%, а социалните отчисления възлизат на 38%. Освен това в Русия са много стриктни лиценционните и сертификационни режими. 

Във форума взеха участие представители на различни региони в Русия. Бяха проведени много срещи на бизнес и регионално ниво.


07.04.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад