Назад

Представяне на стандарт GuardEn



На 20.11.2014 г. се проведе заключителна конференция по проект GuardEn, на която участваха представители от сертифициращи организации, агро-хранителната индустрия и екологичния сектор.
 
Разработените добри практики по проекта заинтригуваха участниците като им показаха как различни земеделски производители  от партньорския консорциум поддържат доброто състояние на водите и почвите на тяхната земеделска територия и произвеждат по-екологично чисти продукти.
 
Създаденият екологичен стандарт в рамките на проекта, който е предназначен за предприятия от агро-индустрията, мотивира до голяма степен участниците да се запознаят с неговото съдържание и структура. Той има за цел да подобри екологичното състояние на водите и почвите и по този начин да се произвеждат по-екологично чисти продукти от фермите и предприятията от хранително-вкусовата промишленост. Сертификатът би заинтересовал производителите до голяма степен, ако тяхната продукция се отличава с определен знак GuardEn, който ще подобри разпознаваемостта на тяхната продукция на европейските пазари. БТПП ще предприеме по-нататъшни действия за разпространението и приложението на стандарта сред заинтересованите страни.
 
Проектът се изпълнява по програмата  за транснационално сътрудничество Югоизточна Европа и в него участват организации от 8 страни - България, Гърция, Италия, Румъния, Словения, Сърбия, Унгария и Република Хърватска. Българските партньори са БТПП и „Аграрен Университет – Пловдив“.
 
Повече за проекта ТУК
 

 


24.11.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад