Назад

Новият турски посланик посети БТПП



 
На 30 март 2011 г. новоназначеният посланик на Република Турция в София Н.Пр. Исмаил Арамаз посети БТПП и се срещна с Цветан Симеонов, председател на Палатата. В срещата участва и търговския съветник към турското посолство Зафер Сойлу. 
Г-н Симеонов представи дейността на Палатата и обсъди с посланик Арамаз актуалните проблеми в двустранните икономически отношения. Гостът зададе въпрос защо често се случва турски фирми сами да търсят и осъществяват износ на български стоки за Турция – като например слънчоглед, слънчогледово олио, агнешко месо и др. г-н Симеонов отговори, че това е нещо нормално, с оглед  на факта, че турските фирми, регистрирани в България са няколко хиляди. 
Бе постигнато единомислие по отношение на общите усилия за подобряване на условията за двустранна търговия между България и Турция, премахване на нетарифните бариери, улесняване получаването на визи за турските бизнесмени, обсъждане на възможността за съвместни митнически проверки на границата и др.
Посланикът изрази мнение, че България не трябва да се обвързва само с Европейския съюз като търговски партньор, а да поддържа и подобрява контактите си със съседните страни и други традиционни пазари.
Н.Пр. Исмаил Арамаз информира за строежа на високоскоростна железопътна линия в Турция, която до 2014 г. трябва да свързва турско-българската границата с границата с Армения, както и Анкара и Коня. Тя ще бъде много удобна за транспортиране на стоки в посока изток – запад и обратно, които към момента се превозват с камиони.
В края на срещата участниците потвърдиха желанието си сътрудничеството между БТПП, Посолството на Турция, Турско-българската търговско-индустриална камара и партньори от Турция да продължи.

30.03.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад