Назад

Открита е нова изложба в БТПП







 
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри нова изложба от 25 творби на 11 автори - преподаватели по изящни изкуства в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Събитието е част от академичния проект на БТПП и „Арт Виза България“ – „Изкуството в действие” – модерно изкуство за модерни хора.
 
Картините, подредени в изложбената зала на Палатата, са в различни стилове - живопис, графика, скулптура. Те са рисувани 2014г. и сред тях са поместени летни вдъхновения от Ковачевица и от различни краища на България. Част от изложбата са и две бронзови пластики - на Ани Покровнишка и „Мраморна риба“ на проф. Евгени Кузманов.
 
„Надявам се, че това, което сме представили, ще се хареса на посетителите на Палатата и ще провокира интерес“, посочи за изложбата проф. Георги Драчев, ръководител на катедра по „Изящни изкуства” в ЮЗУ. По думите му Ковачевица е дала самочувствие на много студенти от ЮЗУ, които са продали първите си картини на чуждестранни туристи там. Не е случайно и, че Югозападният университет провежда летните си практики в региони като Ковачевица, където времето и историята са оставили много ценни неща, които да се видят и пресъздадат с бои. 
 
Проф. Драчев отбеляза, че след последните летни практики и проекти през 2014 г., които катедрата по „Изящни изкуства” организира, са се записали повече студенти отколкото през миналата година. Радостен е фактът, че няма регистриран спад в желанието на творците да се развиват и реализират като такива. 
 
 
 
 
Автори на картините, включени в изложбата в БТПП:
 
- проф. Георги Драчев, проф. Емил Куков, проф. Евгени Кузманов,            доц. Димитър Костадинов, доц. Здравка Лисийска
 
- гл. асистенти: Огнян Георгиев, Богомил Тодоров, Анна Покровнишка, Диана Захариева, Румен Дешев, Йордан Йорданов
 
 
 
Изложбата ще бъде на разположение до 16 октомври 2014г.
 

17.09.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад