Назад

Съветът по иновации при БТПП представя експертните услуги на Senior Experten Service (SES)



Вие търсите нови перспективи за вашето предприятие? Senior Experten Service (SES) ви подкрепя: повече от 10 хиляди  експерти в областта на услугите, търговията, занаятите и промишлеността са на ваше разположение.

Използвайте тази съкровищница от опит за:

  • подобряване на конкурентоспособността, производителността и рентабилността
  • оптимизиране на организацията и работните процеси
  • помощ при въвеждането на нови технологии
  • разширяване на предлаганите продукти и поддържане на качеството
  • модернизиране на маркетинга и пласмента
  • решаване на технически проблеми
  • създаване на нови импулси за предприятието.

SES  е немска организация за международно сътрудничество. Тя изпраща специалисти и ръководни кадри в пенсионна възраст, които безвъзмездно предоставят своите знания и опит. Посещенията на експерти от SES са безплатни за български фирми и се извършват с цел квалифициране на специалистите във фирмата на заявителя и тяхното насочване към самостоятелна работа. По правило това става едновременно с практическо решаване на остри проблеми или задачи при заявителя. Няма ограничение на броя от специалисти, ползвани от една фирма. В България са проведени повече от 1000 SES консултации от 1988 г. насам в областта на металообработването, хранително-вкусовата и текстилната промишленост, образованието, туризма, занаяти и техника, търговия и дистрибуция, обучение и квалификация, здравеопазване и социална сфера, администрация и наука.

Примери за работата на SES в България:

Текстилно предприятие в Сливен

Средноголямото предприятие успява за няколко месеца с помощта на наш експерт да преустрои производството си по REFA-методи. Един от сътрудниците на фирмата е определен за отговарящ за REFA и работи съвместно със старшия експерт. При това са направени нововъведения в производствения процес и работата е организирана на групи. Транспортът и организацията също са преустроени. В разкрояването капацитетът е бил повишен с 25%. Експертът на SES е бил 3 пъти за няколко седмици на посещение в предприятието.

Методи на инжекционно леене в Казанлък

Всъщност първоначалната задача на експерта гласяла: „Обучение на сътрудници по инжекционно леене”. На място обаче експертът установил, че в момента преместването на леярната на друго място е с приоритет.Така възникнала възможност да се промени всичко отначало. Първо са направени разпределенията на помещенията и била изработена писмена концепция. След това са изработени техническите указания за конструкцията. При второто посещение на експерта след 10 месеца е завършено успешно пускането в действие на новоинсталираните машини.

Автобусно предприятие в Пловдив

Задачата гласяла: Оптимизиране на сервизния отдел. Заедно с ръководителя на сервизния отдел експертът на SES определил процесите в сервиза: заявка на ремонтите при приемане на автобусите, като качеството на ремонтите трябвало да бъде гарантирано. Провеждане на разговори за обучение на сътрудниците с представителите на Мерцедес Бенц и Ман в България. Докато експертът е бил още в България е създаден склад за специални инструменти и те са били закупени. Доставката на резервни части е била оптимизирана чрез реорганизация и договори за сътрудничество с доставчиците.

Съветът по иновации при БТПП препоръчва използването на дългогодишния опит на професионалистите.

За да кандидатствате за SES-експерти, трябва да се обърнете към Представителя на SES за България. Попълва се Искане за експерт, което се насочва към SES в Германия. Продължителността на посещението не би трябвало да е под 21 дни, максимално престоят е ограничен до 1 месец. Възможно е да се планират следващи посещения. Разходите по пребиваването на сениор-експертите в България (нощувки, храна, местен транспорт, дневни пари в местна валута (14 лв.) се поемат от поръчителя, самолетен билет – от немската държава).

За повече информация:
Петя Милушева – Представител на SES за България
София, бул. Черни Връх 51 Б, партер
milusheva@online.bg
тел.: 0888712281, 02 8620199.


22.08.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад