Назад

Делови форум „Бизнес и инвестиции между България и Турция” бе проведен в Истанбул









Проведен бе делови форум „Бизнес и инвестиции между България и Турция” в Истанбул. Българската бизнес делегация бе водена от Цветан Симеонов, председател на БТПП и съпредседател на Българо-турския бизнес съвет, и Янчо Янев, председател на Хасковската ТПП.
 
На среща с представителите на българската бизнес делегация, борда на директорите на Турско-Българския бизнес съвет към DEIK /Борда за външно-икономически отношения на Турция/, и представители на Одринската ТПП бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в икономиката, инвестициите, търговията, опростяване на митнически и други административни процедури, женското предприемачество, както и винопроизводството. За първи път бе разширен обхватът на разговорите и в областта на културата. Договорено бе фотоизложбата, която в момента е аранжирана в БТПП, да бъде представена и в ТПП Одрин. 
 
Състоя се бизнес форум с участието на над 30 турски предприемачи. Форумът бе официално  открит от съпредседателя на Турско–българския бизнес съвет Ялчин Егемен. Той очерта основните области на сътрудничеството между DEIK и БТПП, двустранните отношения между България и Турция, секторите от взаимен интерес с потенциал за развитие - селското стопанство и хранително–вкусова промишленост. Ялчин Егемен подчерта, че основен проблем пред двете страни е пътната инфраструктура.
 
Цветан Симеонов представи сътрудничеството на Палатата с бизнес организации от Турция на международно и регионално ниво, основните предимства и недостатъци от членството на България в ЕС, както и новостите в дейността на БТПП, основно в дигитализацията на процесите, мобилното приложение на Палатата, баркодовете, Арбитражния съд и други. Той отбеляза, че партньорството между БТПП и DEIK ще продължи с нови инициативи. 
 
Стефан Арнаудов от Службата по търговско–икономически въпроси на България в Истанбул сподели, че съществува потенциал за развитие на двустранните отношения, тъй като Турция има голям капацитет в сферата на инвестициите. Арнаудов коментира, че основен проблем е визовият режим за гражданите на Турция, но се обмисля облекчаване на процедурите по издаване на визи и възможности за предоставяне на пакетни туристически услуги.
 
Представени бяха предимствата на България като атрактивно място за бизнес и инвестиции.
 
Български фирми имаха възможност да срещнат свои потенциални партньори в областта на финансирането, текстила, правото и консултациите, товарните асансьори, производството на резервоари и контейнери. 
 

26.06.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад