Назад

Коментар на председателя на БТПП Цветан Симеонов по повод трагедията с наводненията



Спазване на  нормите в строителството; отговорно отношение към отводнителните системи и системите за ранно предупреждение; безкомпромисни действия на органите при определена опасност и застраховане препоръча председателят на БТПП Цветан Симеонов, коментирайки трагедията с наводненията във Варна и региона.
 
Цветан Симеонов е категоричен, че нормите в строителството за отстояние, здравина и пр. трябва да се спазват, а не граждани и фирми да търсят начини за преодоляването им. Необходимо е и отговорно отношение към отводнителните системи и поддържането на коритата на реките с необходимата грижа, а не формално. Важно е и да се предприемат периодично проверки на системите за ранно предупреждение, а органите при метеорлогична прогноза за определена опасност да действат безкомпромисно, да бъдат много строги и ако е необходимо с повече настойчивост да извеждат гражданите от опасните райони, за да се избегнат човешките жертви.
 
Не на последно място е ролята на застраховането.  Застраховането не е само предвидливост на съответния гражданин или фирма за бъдещето. Това е по-скоро предварителна съпричастност и солидарност към всеки в обществото за осигуряване на средства, които след това да позволят чрез застрахователните обезщетения по-бързото възстановяване на обектите, по-бързото влизане в нормален ритъм на предприятията и по-малко натоварване на пострадалите. Това е по-добрия начин, отколкото след като се случат нещастията да правим кампании за събиране на средства, за осигуряване на строителни материали и прочие. Това ще бъде по-работещата практика, която в други страни е доказвала своята ефективност, убеден е председателят на БТПП.
 
 

20.06.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад