Назад

Среща с министъра на икономиката и развитието на Туркменистан









На 16 март 2011 г. председателят на БТПП Цветан Симеонов, членове на Палатата се срещнаха с министъра на икономиката и развитието на Туркменистан Б. Ходжамаммедов и делегация от правителството на Туркменистан, които са в България по повод провеждането на първата сесия на Междуправителствената българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество.
Г-н Симеонов поздрави гостите и представи дейността и инициативите на БТПП като най-голямата бизнес и работодателска организация. Той сподели, че резултатите от посещението на български компании в Туркменистан през 2008 г., по време на официалната визита на президента на България са обещаващи, но стокообменът между двете страни не удовлетворява очакванията и възможностите. Към момента само 2 са фирмите с туркменско участие, регистрирани в БТПП. Обсъждат се съвместни проекти, но броят на реализираните такива е малък. 
Г-н Ходжамаммедов повдигна въпроса за създаването на делови съвет на ниво търговски палати от двете страни. Председателят на БТПП подкрепи идеята, но отбеляза, че за да функционира той е нужна критична маса от фирми с двустранен интерес, които да осъществяват реално сътрудничество. 
Министърът на икономиката и развитието на Туркменистан очерта следните сектори, в които има интерес за двустранни контакти: строителство, туризъм, земеделие, транспорт, хранително-вкусова промишленост, продукти и машини. По този повод участващите в срещата фирми - членове на БТПП от посочените области отправиха директни предложения към туркменската страна.  

16.03.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад