Назад

БТПП - домакин на събитие по повод 20 години развитие на образователния и научен обмен между Япония и България





БТПП бе домакин на лекция на тема: „Ролята на Токайския университет за развитието на японо-българските отношения и образователния и научен обмен”. Събитието бе организирано от Българската търговско–промишлена палата, Българо-японския икономически съвет, Посолството на Япония в София  и Асоциацията на завършилите Токайския университет в България.
 
В неформална среща преди откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства Н.Пр. Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, проф. Фусато Танигучи, директор на Европейския център на Токайския университет в Дания и представителите на Асоциацията на токайските възпитаници по повод 20-годишнината от създаването ѝ.
БТПП цени високо традиционно добрите взаимоотношения между Япония и България.
Япония е далеч от България, но за нас тя е важен партньор в сферата на образованието и науката, както и в сферата на икономиката и търговията.
 
Н.Пр. Такаши Коидзуми отбеляза, че в продължение на третия си мандат в България съдейства за развитието на отношенията България – Япония. С цел насърчаване на сътрудничеството между МСП от двете страни, миналата седмица е подписан меморандум за сътрудничество между агенциите за насърчаване на малките и средни предприятия респективно от България и Япония. Посланик Коидзуми информира, че през юни тази година се очаква и посещение на делегация от японски компании, работещи в хранително-вкусовата промишленост.
 
Специален гост на събитието бе проф. Фусато Танигучи, директор на Европейския център на Токайския университет в Дания. Той разясни основните цели на създадения през 1948 г. университет за  осигуряване качествено обучение и отличен старт на студенти от цял свят.
 
Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България, представи ролята на университета за развитието на двустранните отношения.
 

25.03.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад