Назад

Българо-турските бизнес отношения са с голям потенциал







Главният секретар на БТПП Васил Тодоров участва на 6-тото Редовно отчетно-изборно общо събрание на членовете на Турско-българската търговско-индустриалната камара (ТБТИК). 
 
Привествие към участниците във форума отправи посланикът на Турция в България Н. Пр. Сюлейман Гьокче, който подчерта значимостта на българо-турските външнотърговски отношения и важната роля на ТБТИК в този процес. Той отбеляза, че през десетгодишния период, откакто съществува ТБТИК, има десетократно нарастване на търговския оборот и значима инвестиционна дейност. Икономическите, търговските и транспортните отношения между двете страни трябва да бъдат с преимущество за развитие. Въпреки кризата, за миналата година турските инвестиции в България са около 2 млрд. $, отбеляза посланикът. Сюлейман Гьокче увери, че ще положи усилия в посока за увеличаване на представените числа, като ще разчита на подкрепата на бизнеса. 
 
В своето изказване пред общото събрание главният секретар на БТПП Васил Тодоров подчерта отличното сътрудничество между БТПП и ТБТИК, което се изразява в множеството конкретни инициативи, реализирани съвместно от двете организации. Като статистиката в Палатата сочи, че до момента форумите, които БТПП е организирала в Турция или в България с участието на български и турски фирми - са с най-голяма посещаемост. Това показва, че отношенията между българския и турския бизнес имат огромен потенциал и повишаването на икономическите показатели може да бъде постигнато, подчерта Васил Тодоров. Той посочи възможностите за бъдещо сътрудничество между БТПП и ТБТИК и в посока представяне и защита на интересите на фирмите пред държавните органи, съдействие за участие по европейски проекти, намаляване на административните тежести. В тази насока, както ТБТИК, така и нейните членове ще могат да разчитат на активната роля на БТПП в тези процеси.
 

31.01.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад