Назад

Януарската сесия на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел



На 21 и 22 януари 2014 г. в Брюксел се провежда януарската пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Сесията беше открита с доклад на председателя на ЕИСК Анри Малос пред Асамблеята, относно неговата неотдавнашна мисия в Украйна. Изказвания  направиха Руслана Лижичко - активистка на гражданското общество от Майдан в Киев, заслужила артистка на Украйна и послaник на добра воля на УНИЦЕФ.
 
По работната програма на Европейската комисия за 2014 г. и изборите за Европейски парламент, изказване направи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
 
Сесията продължи с обсъждане и приемане на становища за пазарни инструменти за насърчаване на прехода към икономика с ефективно използване на ресурсите и ниски въглеродни емисии в ЕС. Разгледана  беше и схема за търговия с емисии по отношение на авиацията. Участие в разискванията взе и зам.-председателят на БТПП Георги Стоев.  По-конкретно, предмет на обсъжданията бе предложение на директива за изменение на Директива 2003/87/ЕО за установяване на схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове в рамките на Общността. Измененията са с оглед изпълнението до 2020 г. на международно споразумение за прилагане на единна, основана на пазара глобална мярка за емисиите от международната авиация.
 
По време на януарската сесия на ЕИСК в Брюксел стартираха преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. Преговорният процес  бе открит от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, заедно с министри от страни-членки и ръководителите на сръбското правителство.
 

22.01.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад