Назад

Бизнес форум в Токийската търговско-промишлена палата



Снимка ©БТПП
В рамките на работното посещение на министър-председателя на Република България, Бойко Борисов в Япония на 25 януари се проведе бизнес форум  в Токийската търговско-промишлена палата. Форумът бе открит от Коичиру Фукуи, председател на Японо-българския икономически съвет.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма и почетен председател на Българо-японския икономически съвет, Трайчо Трайков и министъра на земеделието и храните, Мирослав Найденов, приветстваха участниците и потвърдиха ангажимента на Правителството да поддържа икономическата среда в България сред най-привлекателните в ЕС, с най-ниските разходи за производство и най-ниските данъчни равнища.

Председателят на БТПП, Цветан Симеонов приветства участниците от името на 52 хиляди фирми-членки на БТПП, 28 регионални търговско-промишлени палати и над 100 браншови организации. Той отбеляза усилията на правителството за поддържане на благоприятна бизнес среда и за намаляване на административните тежести. Изтъкната беше репутацията и добрите пазарни позиции на фирмите, участнички в делегацията, които са сред водещите в съответните сектори и техните намерения не само да установят контакти с японски фирми, но и някои да разширят вече извоювани позиции на японския пазар.

Председателят на БТПП отбеляза специално участието в делегацията на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Огнян Донев. Изтъкнат беше важният принос на Японо-българския бизнес съвет и по-специално на председателя на Съвета, Коичиру Фукуи, както и на Н.Пр. Макото Ито, посланик на Япония в България и Н.Пр. Цунехару Такеда, доскорошен посланик в България. Потвърдена беше готовността на БТПП за оказване на пълно съдействие за високо-технологични инвестиции, които да повишат конкурентоспособността на българската икономика, включително и в рамките на ЕС, със своите контакти и експертиза.

Презентации за условията за инвестиции в България направиха Евгени Ангелов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма и Кирил Николов, изпълнителен директор на Национална компания Индустриални зони ЕАД.

Двустранните бизнес срещи се проведоха в неформална обстановка с представяне на водещи български производители на вина от избите „Тодороф”  и „Тера Тангра”.  От японска страна участваха над 40 фирми, сред които водещи корпорации, както и фирми, специализирани в осигуряване на технологични решения, иновации и инвестиционни посредници. В продължение на проведената през миналата седмица в БТПП среща с представители на Японската  банка за международно сътрудничество във Форума взе участие директорът на банката за Европа, Близкия Изток и Африка.


25.01.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад