Назад

Трудно обяснима е необходимостта от 1 млрд. лв нов заем, смята председателят на БТПП



Добре е, че разтегливото обявяване на необходимостта от изтегляне на 1 – 2 млрд. лв заем се ограничи, вече само до 1 млрд. лв. Все пак е трудно да се обясни необходимостта от тази стъпка. Тази позиция изрази председателят на БТПП Цветан Симеонов в интервю за „Предаване за София“ по бТВ Радио вчера, по повод предлаганата от правителството актуализация на държавния бюджет. Той посочи, че е на лице, макар и скромно преизпълнение на бюджета, както и че тегленето на нов заем само създава притеснения за някакви разходи, които не са обявени в обществото.
 
Председателят на БТПП припомни казаното от финансовия министър Петър Чобанов при обсъждането на темата със синдикалните и работодателски организации в края на миналата седмица, че този нов дълг от 1 млрд. лв е възможност за бюджета и не е наложително възползването от нея. Но дали това е за временно успокоение или намерение да се прибегне до емитирането на този дълг неизбежно - не можем да бъдем сигурни, коментира Цветан Симеонов.
 
Според него две мерки, предприети от правителството водят до устойчиво развитие - разплащането с бизнеса и намерението за осигуряване на по-добра събираемост на приходите.
 
Помолен да посочи онези параметри, които биха направили бизнес средата у нас стабилна, устойчива и би станало ненужно тегленето на заем, Цветан Симеонов категорично заяви, че не трябва да се повишава нивото на данъчните ставки, не бива да се увеличава дълга, нито – преразпределителната роля на държавата. По думите му  тези три „НЕ“-та ще бъдат добра предпоставка за приток на инвестиции.
 
Коментирайки инвестиционните намерения по отношение на България, Цветан Симеонов потвърди, че в последните години за всички инвеститори - и български, и чуждестранни, най-неприятното е тежката администрация, свързаната с това корупция и също така твърде „подвижното“ законодателство.
 
Чуйте интервюто на председателя на БТПП Цветан Симеонов за „Предаване за София“ на bTV Radio:
 

23.07.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад