Назад

Участие на БТПП на презентация на полския икономист Балцерович





На лекция, съпътстваща церемонията по връчване на Годишните банкови награди, полският икономист и политик Лешек Балцерович насочи внимание върху темата: „Фактори, определящи дългосрочния икономически растеж: роля на сътресенията и системните влияния”.
 
По време на своето управление (1989-1991), тогавашният вицепремиер и министър на финансите на Полша Лешек Балцерович провежда „Плана Балцерович“. Тази икономическа политика довежда страната до бърза финансова стабилизация и поставя началото на период на възходящ икономически растеж, който продължава до 2011 г.
 
Реформите, които Балцерович извършва в Полша, са ориентирани към решаването на два проблема. Справянето с хиперинфлацията и смяната на неработещата социална икономика с отворена пазарна , разкриват нови възможности за развитието на бизнеса.
 
Лешек Балцерович подчерта, че наличието на Валутен борд в България е необходим благоприятен фактор за стабилното развитие на страната. Според него българският финансов сектор се справя добре в условията на финансова криза. Финансовата дисциплина, простата данъчна система, както и публичните инвестиции, трябва да се сведат до минимум и да се даде предимство на частния сектор. Ключово условие за оптималната бизнес среда е и нормално работещата съдебна система.
 
В събитието, организирано от „Асоциация Банка на Годината“, участва председателят на БТПП Цветан Симеонов, както и представители на политическите, финансовите  и бизнес среди. 
 
Презентация на полския икономист и политик Лешек Балцерович - ТУК
 

02.07.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад