Назад

Топ експерти дискутираха предизвикателствата на фамилния бизнес в България







По покана на Сдружението на фамилния бизнес, председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в първата открита Национална конференция на фамилния бизнес с международно участие. Форумът, който протече под надслова „Маратонът на успеха – минало, настояще и бъдеще на фамилния бизнес” се състоя в гранд-хотел София на 31 май 2013 година. Сред участниците беше и Илияна Цанова, бивш вицепремиер по управление на средствата от ЕС.
 
Самото провеждане на конференцията, по думите на Илияна Цанова, е сериозна заявка за устойчиво развитие на малкия и среден бизнес в България, амбиция  за разрастването му и стабилно присъствие в нашия икономически живот и международния пазар. Тя посочи, че над 42% от българските компании наричат себе си семейни и че повече от 20% от общия икономически оборот на бизнеса в страната се дължи на частни семейни фирми, които дават работа на повече от 28% от работната сила в страната. Семейният бизнес, както показват изследванията, е по-устойчив на кризи и не случайно именно фамилните компании продължават с най-голям успех да развиват започнатото от техните създатели дело, добави Цанова и подчерта, че те имат традиции, имат мисия, високо чувство за отговорност и специална грижа за местната и регионална общност. Семейните фирми са и двигател на иновации и развитие, изтъкна още Илияна Цанова и припомни, че според очертаните приоритети за България и ЕС за следващите 7 години, думата „иновация“ ще бъде много често чувана.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че именно в семейната среда се възпитава предприемаческия дух и затова тази конференция е много важна.
 
По време на форума бе акцентирано на необходимостта от приемственост между държавното управление и бизнеса. Участниците в дискусията посочиха недостатъчната подкрепа от страна на държавата към браншовите институции като главна причина за трудните икономически условия в страната. 
 

31.05.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад