Назад

Представяне на икономическата програма на БСП пред бизнеса





Категорично неодобрение към приетите в последните дни на 41-то Народно събрание промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, изрази Пламен Орешарски по време на дискусия в НДК, посветена на икономическата предизборна програма на БСП.  Кандидатът на БСП за бъдещ премиер уточни, че не гледа позитивно на разширяването на кръга на включените в обсега на закона лица с представители на частния сектор, които да декларират доходи и имущество по реда, предвиден за държавните служители.

 
Срещу промените в този закон работодателските организации реагираха остро като напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество и сега социалният диалог реално е блокиран, припомни при разискванията главният секретар на БТПП Васил Тодоров, повдигайки темата. Той подчерта, че това ще е един от първите въпроси, с които ще трябва да се занимаят следващият парламент и правителство.
 
Васил Тодоров постави към Пламен Орешарски и въпросите за приемането на Закон за браншовите организации, както и предприемане на конкретни мерки за насърчаване на експорта.
 
Според Пламен Орешарски би било добре поне по-леките лицензионни и регистрационни режими да се прехвърлят към браншовите организации. „Мисля, че ще бъде доста голяма крачка напред, ако държавата и държавните институции по-смело прехвърлят тези функции към браншовите организации“, каза той.
 
Коментирайки мерките за насърчаване на експорта, Пламен Орешарски акцентира върху предекспортното финансиране и застраховане, и икономическата дипломация. По думите му необходима е по-добра координация между Българска банка за развитие и Българска агенция за експортно застраховане и в доста по-голяма степен – икономизиране на външната дипломация на страната.
 
Според проучване, проведено от БТПП сред фирми – членуващи в Палатата по повод предизборните програми, 53% от анкетираните са на мнение, че предизборните програми на партиите съдържат повече намерения и по-малко конкретни мерки, посочи още в дискусията главният секретар на БТПП.
 

29.04.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад