Назад

Приключи срещата на Балканските палати в Будва



Завърши срещата на Асоциацията на балканските палати, която се състоя от 16 до 18 април 2013 г. в Будва, Черна гора. При обсъжданията, на база анализите на различните страни за състоянието на инфраструктурата и транспортните връзки между тях, се констатира, че има напредък, но той е недостатъчен, за да се повиши атрактивността на региона. Съществуват сериозни различия в степента на подобряването на инфраструктурата в отделните държави.

 
Участниците в срещата решиха да обединят усилия за съвместно участие в делегации, панаири, изложения, както и да се вземат сериозни мерки за засилване на интернет -присъствието на Асоциацията на Балканските палати във всяка страна-членка. 
 
С голям интерес се посрещна предложението от България за съвместно представяне на балканските страни на Втория Балкански Международен Винен Конкурс и Фестивал /Second International Balkan Wine Competition/, който ще се проведе в София на 16 и 17 май 2013 година. Основната цел на форума е да бъде продължена кампанията за популяризиране на вината от Балканския полуостров. 
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов обърна внимание, че явяването поотделно на страните намалява сериозно шансовете за интерес към тях. По-скоро трябва да се положат усилия за по-задълбочена интеграция и съвместно явяване на международни форуми като регион – особено при контактите с икономиките, които сега показват ръст, като тези от Азия и на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).
 
Приетата на форума Декларация ще бъде представена на правителствата на всяка от страните-членки с цел осигуряване на подкрепа от страна на държавите на усилията, които полага бизнесът.
 

18.04.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад