Назад

Тристранната Декларация от Осло подчертава необходимостта от отговорно социално партньорство



 

При закриването на Деветата европейска регионална конференция на МОТ в Осло на 11 април делегатите от Европа и Централна Азия приеха Декларация, с която подчертават необходимостта от отговорен социален диалог, който да допринася за социалната стабилност. Декларацията призовава МОТ да изгради капацитет от правителствени и социални партньори, който да спомага за възстановяването от кризата и реализиране на реформи чрез засилване на социалния диалог и ефективно партньорство.
 
В Декларацията от Осло се изтъква още, че МОТ ще насърчава разкриването на нови работни места чрез създаване на благоприятна среда за предприятията, припомняйки и потвърждавайки важността на  Резолюцията за стабилни предприятия от 2007 г. - ILC Resolution on Sustainable Enterprises.
 
Вицепрезидентът на Международната организация на работодателите (МОР) за Европа Ренате Хонънг-Драус приветства документа от името на Групата на работодателите, отбелязвайки, че Декларацията от Осло е важен план за действие, който ще ръководи работата на МОТ в региона в следващите 4 години. Групата на работодателите намира това за добра основа за сътрудничество за възстановяване на увереността във възможностите за създаване на работни места и растежа на региона.
В рамките на конференцията беше проведена среща със зам. главния секретар на МОР Роберто Суарез по повод промените в българския Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, засягащи негативно българските работодателски и синдикални организации.
 
Констатира се, че въвеждането на изискване за публично обявяване на имуществото на членовете на управителните и контролните органи на работодателски и синдикални организации е необичайна практика, и въвежда предпоставки за ограничаване на правото на сдружаване на социалните партньори чрез налагане на необосновани тежести върху членовете на техните органи, извършващи дейност на обществени начала.
 

12.04.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад