Назад

Българо-корейски бизнес форум







Българо-корейски бизнес форум се проведе днес на 14 декември 2010 год. от в Шератон Хотел Балкан, София. Организатори на събитието бяха Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Корейската търговско-промишлена палата и представителството на Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите - KOTRA в София. Повод за бизнес събитието бе посещение на корейски  фирми в България, които работят в областите: записващи и възпроизвеждащи устройства, машиностроене, машини за строителството, фотоволтаични панели, оборудване за химически лаборатории, хранително-вкусова промишленост, стоки за дома.
Форумът бе открит от председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов, който заяви, че Република Корея е много добър и обещаващ икономически партньори на нашата страна. Той сподели, че форумът е добро продължение на миналогодишното посещение на българска бизнес делегация в Корея. Г-н Симеонов подчерта специалните преимущества, които предлага нашата страна на инвеститори и отбеляза няколко области от взаимен интерес, в които вече се работи – като фотоволтаичния сектор, автомобилостроенето, хранителната промишленост.
Приветствие към участниците във форума направи и Н.Пр. г-н Чън Би-хо, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България. Той разясни, че през 2010 г. се отбелязва 20 годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Те се развиват в много сфери, както икономически, така и културни. Посланик Чън Би-хо даде няколко примера за корейски фирми, които инвестират към момента в производството на слънчева и вятърна енергия във Велико Търново и Ямбол. Г-н Посланикът сподели, че очаква след влизането в сила на споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея, от юли 2011 г. в търговията между България и Корея да няма тарифни ограничения и да се постигне удвояване на стокообмена, както и насърчаване на взаимните инвестиции. През октомври тази година България и Корея са подписали меморандум за разбирателство за създаване на информационен и телекомуникационен център, който да подпомага електронното правителство.
Бяха направени презентации за инвестиционния климат на България и възможностите, които предоставя на бизнеса Споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея.
Втората част на форума премина с провеждането на двустранни бизнес срещи, в които участваха повече от 50 български компании.

ИЗТЕГЛЯНЕ НА ПРЕЗЕНТАЦИИИ 
Инвестиционният климат на България --Bulgaria – your gateway to EU

Възможности на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея -- Korea-EU FTA and Its Benefits



14.12.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад