Назад

Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост





Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в конференция на тема "Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост", организирана от Центъра за икономическо развитие.

В изказването си председателят на БТПП отбеляза, че през последните години се засилва необходимостта от повече гъвкавост на пазара на труда, поради негативните тенденции в икономиката. Според него има повишен интерес към надомната и дистанционна работа, както и към временната заетост, която предлагат от агенциите. Причината е, че кризата подтиква всички да търсят повече източници за доходи. Тези ефективни методи, които бяха предмет на дискусия в конференцията, са използвани от дълго време в Европа. 
 
Цветан Симеонов уточни, че без качество в труда не може да се постигне напредък по отношение на заетостта.
 
Същевременно има значителен резерв от непълно незаети лица и потенциална работна сила, които биха могли да бъдат включени по-активно на пазара на труда.
 
По данни на НСИ броят на лицата, имащи готовност да започнат, но нетърсещи работа е нараснал за периода 2008-2011г. с 80 000. 
 
Членовете на БТПП считат, че регламентирането на тези нови форми на заетост гарантира по-голяма гъвкавост и по-ефективно използване на работната сила. Създава се възможност за по-активно участие на по-широк кръг лица, което ще допринесе едновременно за намаляване на безработицата и за повишаване производителността на икономиката.
 

 


25.03.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад