Назад

Заседание на Европейския икономически и социален комитет



 

Европейският икономически и социален комитет проведе 488-а Пленарна сесия, в която разгледа въпросите за енергийния диалог, младежката безработица и проблемите на най-отдалечените региони на ЕС.
 
През първия ден (20 март) от заседанието на Европейския комитет Гюнтер Йотингер – член на Европейската комисия, отговарящ за енергетиката, даде начало на дебат по повод приемането на становище относно участието на обществеността и неправителствените организации в диалога и контрола в областта на енергийната политика. Друг важен момент от сесията бе темата за ролята на регионите в икономическото развитие и управление на EC, представена от Рамон Луис Валкарсел Сисо, председател на Комитета на регионите. Заместник – председателят на БТПП Георги Стоев взе участие в дебати по темите.
 
През втория ден (21 март) от заседанието на ЕИСК модератор на сесията бе председателят на Комитета Стефан Нилсън. 3аместник-председателят на ЕИСК и председател на групата по бюджетни въпроси Яцек Кравчик представи бюджета за 2014.
 
Членовете на ЕИСК изразиха своята загриженост във връзка с катастрофалното положение нa младежката заетост и призовахa за реална стратегия на растеж в ЕС и на национално равнище, с цел да се подкрепи създаването на повече работни места.
 
Обсъдена бе темата за ролята на бизнеса в образованието. Комитетът приветства активния подход от страна на работодателите и бизнеса в цяла Европа за увеличaвaнe нa заетостта.
 
Бяха дискутирани мерки, свързани с дейностаа на кохезионните фондове, европейските мрежи и търговските споразумения, които да отговарят на целите и стратегията Европа 2020. По време на сесията на ЕИСК бяха също предвидени специални мерки за развитието на най-отдалечените региони.
 

25.03.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад