Назад

900 години от суверенитета на Малтийския орден







Изложба, посветена на 900-та годишнина от суверенитета на Малтийския орден, бе открита с церемония в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията „900 години – модерни по традиция” представя с архивни материали историята на Ордена и хуманитарната му дейност по света. 

Проведе се и отворена лекция, както и дискусия с участието на преподаватели и студенти на университета на тема: „900 години Суверенен орден на Св. Йоан и доброволчеството”. Лекцията откри посланикът на Суверенния Малтийски орден в България Н. Пр. Камило Дзуколи. Той подчерта, че събитието е част от успешното сътрудничество между Магистърските архиви и библиотеката Суверенния Малтийски орден в Рим и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 
 
БТПП подкрепи събитието с участието на главния секретар на Палатата Васил Тодоров.
 
Изложбата може да бъде посетена до 29 март 2013 година.
 
*Малтийският орден е основан около 1050 г. в Йерусалим. На 15 февруари 1113 г. папа Паскал II подписва булата „Pie Pоstulatio Voluntatis”, с която дава право на Хоспиталиерите от Йерусалим да избират своите предстоятели, независими от църковната и светска власт.
В продължение на 600 години Орденът е бил суверен последователно на островите Родос и Малта. Сега той е субект на международното право, като поддържа дипломатически отношения със 104 държави. Малтийският орден осъществява значима хуманитарна дейност в повече от 120 държави. 
В по-новата си история Малтийският орден присъства в България чрез хуманитарни мисии по време на двете световни войни, както и през 90-те години на миналия век. След откриването на свое посолство в София през 2005 г., Орденът е реализирал повече от 200 хуманитарни инициативи от различен характер в над 80 населени места в страната.

13.03.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад