Назад

Бяха обсъдени практики в сферата на иновациите





Г-н Ричард Смитс, изпълнителен директор на CSI*, член на Българо-холандския бизнес съвет, се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. Обсъдени бяха възможностите за развитие на отношенията между Палатата и бизнес съвета. Г-н Смитс, сподели, че в него членуват холандски фирми с дейност в България, като Съветът е отворен за всички фирми, заинтересовани от бизнес с Холандия.

По време на срещата бяха дискутирани отношенията между научните и бизнес кръгове – възможностите за стимулиране на иновациите и бъдещо провеждане на семинари за мениджъри – с цел подобряване на иновационната активност на фирмите. В тази връзка г-н Симеонов представи Съвета по иновации към БТПП като възможност за евентуално бъдещо партньорство.
 
Г-н Смитс сподели своите впечатления от развитието на науката и изследванията в България. Констатирано беше, че все още е прекъсната връзката между образованието и бизнеса. Фундаменталните изследвания и теория трябва да се изучават в университетите. БАН и всички институции, свързани с изследвания и наука, трябва да са по-практически насочени. В тази посока изпълнителният директор на CSI сподели и успешни практики от Холандия.
 
Макар че България не е сред водещите страни в сферата на иновациите, г-н Смитс счита, че страната ни има предимството да следва световния опит.
 
Двете страни изразиха готовност за бъдещи съвместни инициативи и сътрудничество.
 
 
*CSI – българска фирма за насърчаване на чуждестранни компании в областта на научно-изследователската дейност към България, основана от Ричард Смитс
 

21.02.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад